Japán nagyobbat süllyedt, mint várták

Vágólapra másolva!
A vártnál mélyebb recesszióba süllyedt a japán gazdaság az idei harmadik negyedévben: a tokiói kormány által kedden közzétett, felülvizsgált adatok szerint a távol-keleti ország hazai összterméke (GDP) fél százalékkal szűkült az említett időszakban.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt

A japán kormány a múlt hónapban előzetes adatokra hivatkozva még 0,1 százalékos harmadik negyedévi GDP-csökkenésről számolt be, a második negyedhez képest. Elemzők arra számítottak, hogy a GDP 0,2 százalékkal esett vissza július és szeptember között negyedéves összevetésben.

Az idei harmadik negyedév immár a második egymást követő negyed volt, amikor szűkült a szigetország gazdasága, ami kimeríti a recesszió fogalmát. A harmadik negyedévi - felülvizsgált adatok szerinti - csökkenés éves szinten 1,8 százalékos visszaesésnek felel meg.

A vártnál nagyobb visszaesést javarészt az okozta, hogy a vállalati beruházások nagyobb mértékben csökkentek, mint a japán kormány kezdetben gondolta. "Egyáltalán nincsenek jó hírek sehol" - mondta Glenn Maguire, Hong Kong-i közgazdász. "Japán egyértelműen gyengébb lábakon lép be a negyedik negyedévbe, mint azt várták" - tette hozzá. A Marketwatch szerint a második világháború óta tartó időszak leghosszabb növekedési periódusa ért véget idén áprilisban.