Nagyon hosszú ideig nem lesz növekedés

Vágólapra másolva!
A magyar gazdaság feltételezhetően 2008. harmadik negyedévében produkált utoljára növekedést a következő egy év várakozásai alapján, a külkereskedelmi termékforgalom adatai pedig a vártnál is rosszabbul alakultak az elmúlt időszakban.
Vágólapra másolva!

A statisztikai hivatal keddi közlése szerint a GDP az idén a III. negyedévben 0,8 százalékkal, naptári hatás kiszűrésével 0,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a 2008. II. negyedévivel összehasonlítva pedig stagnált. A növekedés a II. negyedévben még 2 százalék volt éves bázison kiigazítás nélkül.

Ugyancsak kedden hozták nyilvánosságra, hogy a a külkereskedelmi mérleg január-októberi egyenlege 6,2 millió euró aktívumot mutatott ugyan, de ezen belül októberben 76,5 millió euró volt a hiány, szemben a tavaly októberi 103,5 millió eurós aktívummal.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Zrt. elemzője szerint a magyar gazdaság 2008 harmadik negyedévében produkált utoljára gazdasági növekedést. A következő "nagyon hosszú ideig" nem találkozhatunk pozitív GDP adatokkal - mondta.

Az elemző szerint már az idei év negyedik negyedévében 0,5 százalékos visszaesésre lehet számítani, 2009 első három hónapjában pedig akár 3 százalékot is zuhanhat a gazdaság teljesítménye.

Hozzátette: a Raiffeisen 2009-ben 2,5 százalékos GDP csökkenésre számít, 2010-ben pedig gazdasági stagnálásra. Török Zoltán elmondta: a vártnál mintegy 4 százalékkal alakult rosszabbul az import- és az export teljesítmény 2008 harmadik negyedévében az előző évhez képest.

A külkereskedelmi termékforgalom zuhanása elsősorban Magyarország exportpiacainak recesszióba kerülésével, illetve az ipari termelés visszaesésével magyarázható - fejtette ki.

A Raiffeisen elemzője szerint a magyarországi gazdaság, a beruházások és a fogyasztás "rég nem látott" mértékben csökkenhet 2009-ben. Az import ezért még az exportnál is nagyobb mértékben eshet vissza, ami a külkereskedelmi mérleg jelentős javulásával járhat. A behozatal nagy arányú csökkenése miatt a 2008-ra várt 100 millió eurós nyereség után akár 860 millió eurós aktívum is elképzelhető a jövő évi külkereskedelemben - jegyezte meg a szakértő.

Török Zoltán elkerülhetetlennek tartja a magyar gazdaság régóta halogatott korrekcióját, amelyre szerinte a külső gazdasági kényszerek nyomása alatt rendkívül nagy esély van.

Barcza György, a K and H Bank Nyrt. vezető elemzője szintén a vártnál rosszabbnak tartja a KSH kedden közzétett makrogazdasági adatait. Hozzátette: az export közel 5 százalékos visszaesése az októberi ipari teljesítmény és feldolgozóipar jelentős csökkenésével járt.

A K and H vezető elemzője ugyanakkor megjegyezte: a készletleépítés miatt a termelés csökkenése jelentősebb az értékesítés szűkülésénél, ami minden gazdasági lassulás első néhány hónapjában megfigyelhető.

A szakember szerint a harmadik negyedév gazdasági növekedése a bővülő mezőgazdasági termelésének köszönhető, amire 2009-ben - az agrárium ingadozó teljesítménye miatt - már nem lehet számítani.

A K and H szintén 1 százaléknál nagyobb gazdasági visszaesést jósol 2009-re, ugyanakkor Barcza György szerint jelenleg még korai lenne 2-3 százalékos jövő évi recesszióról beszélni. Megjegyezte: az 1 százalék körüli gazdasági növekedés tarthatónak látszik 2008-ban.