Autókereskedők kerülhetnek utcára

Vágólapra másolva!
A következő másfél évben a gépjárműpiac szereplői a túlélésért fognak küzdeni. Mivel az egyik legnagyobb kiadási tétel a személyi költség, ezért várhatóan az autókereskedőknél is leépítések lesznek - derül ki a Napi Gazdaságból.
Vágólapra másolva!

Ha az év végéig 10 ezer gépjárművet el tudnak adni a piacon, az új autók értékesítése elérheti a 170 ezres darabszámot. Kühne Attila, az MKB-Euroleasing kereskedelmi igazgatója szerint jövőre pedig legfeljebb 120 ezer személygépkocsi és 20 ezer kishaszonjármű értékesítése várható - derül ki a Napi Gazdaságból.

A következő másfél évben a túlélésért fog küzdeni a gépjárműpiac valamennyi szereplője. A finanszírozók egyelőre nem az adósválság, hanem a készletfinanszírozás miatt aggódnak, az ágazatban ugyanis nagy eladatlan készletek halmozódtak fel, amelyek finanszírozása a pénzügyi bizalmi válság miatt megdrágult.

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a kereskedői jutalékok a jelenleginél mérsékeltebbek lesznek. Kühne szerint a szakma egészséges konszolidáció elé néz, az autókereskedők jelentős részénél tulajdonváltásra kerülhet sor. A kereskedők egyetlen esélye a költségek minimalizálása, s mivel az egyik legnagyobb költségtételt a személyi költségek jelentik, előbb-utóbb elbocsátási hullám jön - vélte Valkó Mihály, a CarNet Invest Zrt. gazdasági igazgatója.