Gyurcsány: 2011-ig nem lehet adócsökkentés

Vágólapra másolva!
Az általános adószint mérséklésére 2011-ig nem lát lehetőséget Gyurcsány Ferenc. A kormányfő szerint a szociális kiadásoknak - a nyugdíjakat leszámítva - a következő 7-8 évben reálértéken való befagyasztásáról szóló paktumra lenne szükség.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Magyarországon radikálisan adót csökkenteni vagy szociális válság árán lehet, vagy hiánynöveléssel, általános adószint-csökkentést nem lehet 2011-ig végrehajtani - fogalmazott miniszterelnök a Magyar Narancs csütörtöki számában megjelenő interjúban, amit az MTI ismertet. Sokan azok közül, akik adóreformról beszélnek, szerinte valójában nem adóreformot, hanem kizárólag adócsökkentést akarnak. Ha Magyarországon akár csak egy százalékponttal nagyobb a hiány a tervezettnél, akkor a nemzetközi piacok brutálisan megbüntetnék érte az országot - mondta az interjúban a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc úgy látja, hogy pusztán adócsökkentéssel nem megoldható a válság. Az adószint mérséklésére szerinte is szükség van, de ez önmagában nem "csodaszer", egyszerre kellene adót csökkenteni, beruházást élénkíteni, keményen szankcionálni az adóelkerülést és szociális paktumot kötni arról, hogy a szociális kiadásokat - a nyugdíjakat leszámítva - a következő 7-8 évben reálértékben befagyasztják. Januártól azonban érdemi konzultáció kezdődik az önkormányzati, közigazgatási és az adórendszert érintő átalakításokról - tette hozzá a kormányfő.

A kormányfő a bevételcsökkenéssel járó, vártnál kisebb növekedésben, illetve a tervezettől jóval elmaradó inflációban, valamint a kiadásokat növelő, a számítottnál több munkahely megszűnésében vél jelentős kockázatot."Most olyan költségvetést készítettünk, amelynek a nettó külső finanszírozási igénye lényegében nulla. A költségvetés finanszírozásához nem kell kibocsátani új kötvényt devizában" - amondta a miniszterelnök.

Amit a kormány a válságban tehet, hogy élénkíti a beruházásokat - idézi a távirati iroda az interjút. Gyurcsány Ferenc szerint ezt meg is teszi európai uniós fejlesztési pénzekből - mondta hozzátéve: az, hogy az uniós forrásokból 2013-ig Magyarország mennyit költ el, az kötött, azt viszont az ország határozza meg, hogy milyen ütemben költi el a pénzt. Elmondta: mintegy 2000 milliárd forint értékű beruházás indul el a következő másfél évben. Már az előre hozott élénkítés része az is, hogy jövőre 30-40 százalékkal nő az állami megrendelés volumene az építőiparban.