Első körben elfogadták a mentőcsomagot

Vágólapra másolva!
Jóváhagyta a washingtoni törvényhozás alsóháza a csőd által fenyegetett három vezető amerikai autógyárnak nyújtandó szövetségi mentőcsomagot, amelynek felsőházi elfogadása azonban bizonytalannak tűnik.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az amerikai képviselőház - helyi idő szerint - szerda este tartott szavazáson 237 támogató és 170 ellenszavazattal hagyta jóvá a mentőcsomagra vonatkozó törvénytervezetet. Ennek értelmében a három autógyár - a General Motors, a Ford Motor és a Chrysler - 14 milliárd dollár rövid lejáratú szövetségi hitelt kap, és Washington kinevez egy autóipari válságmenedzsert, aki felügyeli majd a cégek hosszú távú jövedelmezősége érdekében végrehajtandó átalakításokat. A hitelből a három cég működése tavaszig biztosított.

Joel Kaplan, a Fehér Ház kabinetfőnök-helyettese közölte, hogy a törvényjavaslat választás elé állítja a három vezető amerikai autógyárat: vagy gyökeresen átszervezik működésüket, vagy csődbe mennek. A kormányzati válságmenedzser az áthidaló hitelek azonnali visszafizetésére kötelezheti a gyárakat, ha nem találja kielégítőnek az átszervezést. A csomag elsősorban demokrata párti támogatói azzal érvelnek, hogy az autógyárak a hitelek segítségével elkerülhetik az iparág összeomlását, amely újabb csapást mérne a megingott amerikai gazdaságra, ez pedig végül többe kerülne az adófizetőknek, mint a mentőcsomag. A republikánus párti képviselők viszont jelezték: nem értenek egyet a vállalatok szövetségi pénzből történő megmentésével, mert nem látnak garanciát azok kívánatos átszervezésére.

A mentőcsomag felsőházi jóváhagyása bizonytalannak tűnik, mert a demokraták csak szűk többségben vannak a 100 tagú szenátusban, s ez nem elegendő a törvénytervezet elfogadásához.