London szerint kamatzuhanás jön

Vágólapra másolva!
Optimizmussal és lefelé módosított kamatvárakozásokkal fogadták a csütörtök reggeli inflációs adatot Londonban. A hazai áremelkedés november végén éves szinten 4,2 százalék volt, ami messze alatta maradt az elemzői várakozásoknak. December 22-én jegybanki kamatdöntés következik, az elemzők erről és a 2009-es év várható kamatdöntéseiről beszéltek.
Vágólapra másolva!

Nicholas Kennedy, a 4castweb londoni gazdaságelemző cég közép-európai közgazdásza a novemberi inflációs adatok ismertetése után az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy nemcsak az infláció lassulásának ténye, de a dezinfláció szerkezete is igen kedvező. A szakértő kiemelte, hogy az olajárak mellett az élelmiszerárak és a szabályozott körön kívüli, piaci szolgáltatási árak egyaránt jelentősen hozzájárultak a drágulási ütem jelentős csökkenéséhez.

Kennedy szerint mindezek alapján valószínűsíthető, hogy az éves ütemű magyarországi infláció már 2009 első felében a 3,00 százalékos célszintre lassul vissza.

A várható további pénzügypolitikai pályára vonatkozó kérdésre a 4castweb londoni elemzője azt mondta: valószínű, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a december 22-ei rendes kamatdöntő ülésen végrehajt még egy enyhítést az e héten bejelentett váratlan, fél százalékpontos csökkentés után, a távolabbi kilátások megítélése azonban a "még mindig igen nagy" kockázatkerülési hajlam miatt "bonyolult". Kennedy egyelőre nem is bocsátkozott 2009 végi kamatszint-előrejelzésbe.

Visszafogott Moddy's, merész Merrill Lynch

Christine Li, a Moody's Inverstors Service londoni közgazdásza az inflációs adatismertetés után viszont úgy vélte: a jövő év végén az alapkamat 7,00 százalék lesz a mostani 10,5 százalék helyett. A ház prognózisa szerint az éves összevetésű drágulási ütem 2009 második felében 3,5 százalékra csökken.

Ennél azonban jóval agresszívabb magyarországi kamatcsökkentési becslések is napvilágot láttak Londonban. A legerőteljesebb jóslatok között van a Merrill Lynch bankcsoporté, amely minap Londonban kiadott térségi előrejelzésében azt írta: várakozása szerint 2009-ben a magyarországi jegybanki kamatszint 5,50 százalékra csökken.

Ralph Sueppel, a BlueCrest Capital Management csoport globális feltörekvő piacokért felelős stratégája és főközgazdásza az e hét eleji, soron kívüli kamatcsökkentés után szintén azt mondta az MTI-nek: 5,00-6,00 százalékpontos további magyarországi kamatcsökkentést is lehetségesnek tart egy éven belül.