Litvánia kér hitelt, de nem az IMF-től

Vágólapra másolva!
Litvánia, miután a kedvezőtlen piaci feltételek miatt elhalasztotta tervezett eurókötvény kibocsátását, arra készül, hogy egy európai banktól 90 millió euró hitelt vegyen fel - közölte egy, az ügylethez közel álló, de névtelenséget kérő forrás a Reuters hírügynökséggel.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Litvánia idén már 400 millió euró értékű kötvény kibocsátását halasztotta el, ami nehézségeket okoz költségvetésének finanszírozásában, miközben gazdasága a vártnál jobban lassul.

A litván kormány egyelőre úgy tartja, az IMF segítségére jelenleg nincs szüksége, ám nem zárták ki, hogy később a Valutaalaphoz forduljanak. A litván pénzügyminisztérium szóvivője a hitelfelvétel tényét megerősítette, de részleteket nem közölt.

Az ország új miniszterelnöke, Andrius Kubilius szerint Litvániának korlátozottak a külföldi hitelfelvételi lehetőségei, és nagy szükség lesz költségvetési megszorításokra. Kormánya fontos célkitűzésének nevezte, hogy a költségvetés hiányát a GDP 1 százalékára mérsékeljék az előző kormány által korábban tervbe vett 2,3 százalékról.