USA: Mi lesz az autógyártókkal?

Vágólapra másolva!
A vezető amerikai ipari tőzsdeindex, a Dow Jones Industrial Average (DJIA) ki tudott törni a a kereskedés kezdete óta tartó esésből, és zárásra átlépett a zöld tartományba. Csengetéskor 0,8 százalékos erősödésben állt a mutató, így éppen nyereségben tudta tartani a heti szereplést - hétfő óta 0,1 százalékkal erősödött.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napok legjelentősebb befolyásoló tényezője - egyes, a munkanélküliséghez kapcsolódó részindexek alakulása mellett - az autómentő csomag sorsának hullámzása volt, most éppen egy 14 milliárd dollárra redukált pakkot hagyott jóvá a kongresszus és a Fehér Ház, illetve utasított el a szenátaus.

Már a kereskedés idején jelentette be a Fehér Ház azt az elképzelését, hogy esetleg a bankszektor támogatására létrehozott 700 milliárd dolláros alapból különítenének el a segélyösszeget az autóiparnak, hogy elejét vegyék a csődöknek. A bejelentésre mérséklődött a tőzsdemutatók kezdeti vesztesége, majd zárásra a csütörtöki záró érték fölé emelkedtek az indexek. A General Motors árfolyama négy százalékos csökkenéssel, a Ford részvényára öt százalékos emelkedéssel zárt.

Pénteken egy sor makrogazdasági adatot ismertettek, közülük kiemelkedik, hogy novemberben 2,2 százalékkal csökkentek a termelői árak az Egyesült Államokban, 2,3 százalékos csökkenésről szóló elemzői várakozás mellett. Az élelmiszer- és energiaárak nélkül számolt termelői maginfláció 0,1 százalék volt, az elemzők is ekkora emelkedést vártak. A várakozásoknak megfelelően, bár a pesszimista elemzői becsléseknél némileg kedvezőbben alakult a kiskereskedelmi forgalom novemberben az Egyesült Államokban. A visszaesés 1,8 százalékos volt, míg az elemzők 1,9 százalékos csökkenést vártak. Decemberben javult az amerikai fogyasztók hangulata: a decemberi hóközi index 59,1 pontot jelzett a Michigan egyetem által kezelt, fogyasztói bizalmat jelző mutatóban. A novemberi végleges index 55,3 pont volt.

A technológiai index, a Nasdaq Composite 2,2 százalék (32,84 pont) erősödéssel 1540,72 ponton fejezte be a napot, heti szinten 2,1 százalékot fogott. A Standard & Poor's 500 index pénteken +0,7 százalékkal finiselt, a hét egészében pedig 0,4 százalékos nyereséget tehetett zsebre.