Drasztikusan visszafogja tevékenységét az OTP Ingatlan Zrt. Az előkészített, illetve már elindított lakásprojektek több mint kétharmadának kivitelezését vagy el sem kezdik, vagy a szerkezetkész állapotnál leállítják - mondta el a Napi Gazdaságnak Szabó János, a társaság elnök-vezérigazgatója.

Az OTP Ingatlan Zrt. Budapesten 309 lakás építését tervezte, illetve már el is kezdte, ebből száz elkészül 2009 első félévében, a többinek a kivitelezését szüneteltetik.

Vidéken egyedül a balatoni beruházásokat folytatják, mivel ott jól megy a piac. Ez azt jelenti, hogy a vidéken tervezett félezerből 100 lakás építése kezdődik el és fejeződik be, a többit el sem kezdik, illetve félbehagyják - mondta a Napi Gazdaságnak Szabó János, az társaság vezetője.

A markáns fékezést a cég első embere azzal magyarázta, hogy jelenleg nincs hitel a projektek folytatásához, illetve ha mégis, akkor vállalhatatlan feltételekkel. A finanszírozás drágulását érvényesíteniük kellene az árakban, a fizetőképes kereslet azonban ezzel az áremelkedéssel nem képes lépést tartani, így gyakorlatilag csak azokat a fejlesztéseket folytatják és fejezik be, amelyeknél az előértékesítés előrehaladott állapotban van.

A lassítás hatására az OTP Ingatlan Zrt. tavalyi 15 milliárdos árbevétele 2008-ra várhatóan 8 milliárdra olvad, jövőre nem várnak többet 4-5 milliárd forintnál. A lakásépítési piac állapotát az is jól tükrözi, hogy a fővállalkozással is foglalkozó cég ebből a tevékenységből 2008-ra 4 milliárd forintos árbevétellel kalkulált, ám ehelyett mindössze 500 millió forintot sikerült elérni. A reményeik szerint átmeneti időszakban takarékos üzemmódra kapcsolnak, összehúzzák magukat, csökkentik a létszámot, és azt adják el, ami van - mondta Szabó János. Ebben az évben egyébként a terveknek megfelelő mennyiségű lakást, szám szerint 460-at értékesített az OTP Ingatlan Zrt.