Vágólapra másolva!
A Barclays Bank jóslata szerint 30 százalékkal fognak esni a brit ingatlanpiaci árak a gazdasági válság időszakában. A következtetést azután vonták le, hogy megjelentek a munkanélküliségi adatok az Egyesült Királyságban.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Egy felmérés szerint pedig a lakosság eladósodottsága növekszik, miközben a font gyengült az euróhoz képest. Az Unió kormányait viszont korlátozzák a pénzügyi szabályok: a gazdasági élénkítés kedvéért sem léphetnek át a kereteken - írja a BBC.

John Varley, a Barclays vezérigazgatója nem túl rózsás képet festett a helyzetről egy interjúban, és erős kritikával illette az elmúlt évtized jelzálog-hitelezési politikáját. Szerinte az ország még csak a lejtő felénél van, nagy áreséses vannak még hátra. Mint mondta, nem elképzelhetetlen 25, vagy akár 30 százalékos mérséklődés az ingatlanpiaci árakban.

Az okok között említi a munkanélküliségi adatokat, melyek 7-7,5 százalékra teszi a jövő hónapokban. Gondnak látja továbbá a lakossági eladósodottságot és a font gyengülését. A brit kormányt figyelmeztették, hogy az uniós szabályokat nem szeghetik meg, az inflációs cél tartása és a gazdaság segítése nem mehet a stabilitás és növekedés közösségi szabályozásának rovására.