Dublin tízmilliárd eurót ad bankjainak

Vágólapra másolva!
Az ír kormány azt tervezi, hogy a pénzügyi válság miatt összesen tízmilliárd euróval feltölti tíz kereskedelmi bank tőkéjét. A tervet a dublini pénzügyminisztérium vasárnap este jelentette be.
Vágólapra másolva!

A tárca közleménye szerint a tőkefeltöltés célja az ír bankszektor hosszú távú életképességének biztosítása, valamint annak támogatása, hogy a bankok a lakossági és vállalati hitelezéssel továbbra is hozzájárulhassanak a reálgazdaság működéséhez.

A tízmilliárd eurót a nyugdíjbiztosítási tartalékalapból és más forrásokból merítik, a tőkefeltöltést pedig banki részvények vásárlásával és egyéb módon tervezik véghezvinni - tette hozzá a közlemény.

Ugyanolyan feltételek

A dokumentum szerint a banki részvények jelenlegi tulajdonosai várhatóan szintén és ugyanolyan feltételekkel jegyezhetnek majd újabb bankrészesedéseket, mint az ír kormány.

A pénzügyi világválság kirobbanására Írország az elsők között reagált: teljes állami garanciát vállalt a következő két évre a betétek teljes visszafizetésére csőd esetére a hat vezető ír bank ügyfeleinek.

485 milliárd euró

A dublini pénzügyminisztérium becslése szerint e kötelezettségvállalás összesen 485 milliárd euró értékű betétre terjedhet ki.

Az ír kormány mindazonáltal nem készített a bajba jutó bankoknak mentőövet, bankot sem államosított, és a hitelintézetek sem emelték meg saját tőkéjüket.