Túl sok az olaj, termelést csökkent az OPEC

Vágólapra másolva!
Az olajtermelés csökkentésének kidolgozására ülnek össze az algériai Oranban az OPEC képviselői. A Bloomberg felmérése alapján a szakértők 2 millió hordóval, avagy 7,3 százalékkal kevesebb kitermelésre számítanak.
Vágólapra másolva!

A világ termelésének 42 százalékát adó OPEC tagok (Organization of Petroleum Exporting Countries - Kőolaj-exportáló Országok Szervezete) kínálat-oldalról közelíti meg a problémát - mondják az elemzők. Az árak szinten tartására erős nyomás rakódik - állítja Toby Hassall, elemző.

A szervezeten kívüli legnagyobb termelő Oroszországot is kérik, hogy 200-300 ezerrel csökkentsék a napi termelést - jelentette be Vagit Alekperov, a Lukoil vezérigazgatója. Az ország emellett jelentősen csökkenti a kőolaj exportvámját. Januártól 119,1 dollár vám lesz egy tonnán, ez 38 százalékos csökkentés a jelenlegihez képest - olvasható a Reuters honlapján.

1983 óta nem fordult elő, hogy csökkent volna a világ kőolaj-felhasználása. A hatalmas növekedés mellett óriási mértékben nőtt Kína olajigénye az elmúlt évtizedekben. A finomítók azonban 15 hónap a legkevesebb nyersolajat dolgoztak fel novemberben.