A bankok küldték lejtőre a részvényárakat

Vágólapra másolva!
Enyhe lejtőre kerültek a kezdeti emelkedés után hétfőn a nyugat-európai részvénypiacok, amint egyre több bankról derült ki, hogy kockázataik vannak egy amerikai fedezetialap-csoportban, amelyet piramisjáték és sikkasztás gyanújával vizsgálnak a hét vége óta az amerikai hatóságok. A Nasdaq piac egyik volt elnöke, Bernard Madoff társaságai becslések szerint 50 milliárd dollárnyi kárt okoztak.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 1,00 pontos, 0,02 százalékos veszteséggel ponton végzett, 42,18 százalékkal az év végi értéke alatt.

A londoni értéktőzsde irányadó mutatója, az FTSE-100 előzetes adat szerint 4,41 pontos, 0,10 százalékos veszteséggel 4275,94 ponton zárt, 33,78 százalékkal alacsonyabban, mint az év végén.

Párizsban a CAC-40 26,26 ponttal, 0,82 százalékkal 3187,34 pontra süllyedt, 43,23 százalékkal elmaradva az év végi értékétől.

A FTSEurofirst 300-as mutató 1,4 százalékos nyereséggel kezdte a napot, de előzetes adat szerint 0,25 százalékos veszteséggel 827,56 ponton végzett, 45,07 százalékkal alacsonyabban az év végi értékénél.

A nyugat-európai tőzsdezárás után a New York-i részvénypiacok fő mutatói közül a DJIA 0,66 százalékos, az S&P 500 1,03 százalékos, a Nasdaq összetett mutatója 1,91 százalékos veszteségben volt.

Újra drágul a kőolaj

Hétfőn késő délután a nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate (WTI) referenciafajta 47,68 dollár volt New Yorkban januárra, 1,40 dollárral drágább a pénteki zárónál. Az európai párlatkereskedelem számára irányadó londoni gázolajjegyzés tonnánként 486,00 dollár volt Londonban, 28,00 dollárral drágább a pénteki zárónál.

Hétfő reggel az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta 76 centtel drágább volt a pénteki zárónál, az értéktőzsdék zárása után hordónként 50,20 dollárnál tartott Londonban februárra, 1,12 dollárral drágábban a pénteki zárónál. Hétfőn viszont áremelkedést hozott, hogy a piacon szokatlanul nagy termeléscsökkentést várnak az OPEC szerdai értekezletétől. Ezt a várakozást az OPEC elnökének legutóbbi nyilatkozatai tovább táplálták.

Az OPEC elnöke, Sahib Khelil hétfőn úgy vélte: jövőre az első félévben a világpiaci kereslet napi 1,4 millió hordóval csökken, és jövőre egész évben is átlagosan napi 500 ezer hordóval kevesebb lesz, mint idén, az idei, általa napi 200 ezer hordósra becsült keresletcsökkenés után. Az OPEC értekezletén első ízben Oroszország is részt vesz, megfigyelőként, és Dmitrij Medvegyev orosz államfő úgy nyilatkozott, hogy Oroszország kész együttműködni az OPEC-kel a lehetséges termeléscsökkentésben. Az OPEC napi 300 ezer hordós csökkentést remél Oroszországtól.

Zuhanásban a dollár

Hétfőn az értéktőzsdék nyitásakor az euró 1,3437 dollár volt vételi árfolyamon a londoni bankközi devizapiacon, napközben, 1,3681 dolláron, nyolcheti csúcsra emelkedett, az értéktőzsdék zárása után 1,3645 dollár volt, 0,0280 dollárral drágább a pénteki későinél, 6,53 százalékkal gyengébb a dollárhoz képest, mint év végén.

A rossz gazdasági hírek a korábbi hetekben segítették a dollárt, mert a befektetők egyebek közt amerikai államadósságba is igyekeztek menekíteni pénzüket. Bár az amerikai kincstárjegy továbbra is drágul, ezek a pénzforrások most már szűkösebbek, és az amerikai autóipari mentőterv múlt heti, szenátusi kudarca óta népszerűbb az euró és a japán jen. A befektetők biztosra veszik, hogy a Fed kedden folytatja a kamatcsökkentést, ez is nyomja a dollárt.