Csökkent a lengyel infláció, nőtt a foglalkoztatás

Vágólapra másolva!
Lengyelországban novemberben átlagosan 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és 3,7 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly novemberben, jelentették a lengyel statisztikai hivatalban hétfőn. Előzőleg októberben is lassult a tizenkét havi infláció, 4,2 százalékra a szeptemberi 4,5 százalékról. A tizenkét havi infláció idén júliusban és augusztusban tetőzött, 4,8-4,8 százalékon. A központi bank folyamatos célja 2,5 százalék, plusz-mínusz 1 százalékpontos tűréssel.
Vágólapra másolva!

Közben novemberben a magánszektorban 2,4 százalékkal emelkedett a bruttó átlagbér októberhez képest, havi 3321 zlotyira (221 805 forint), ez 7,4 százalékkal volt több, mint tavaly novemberben. Októberben 9,8 százalékkal, szeptemberben 10,9 százalékkal haladta meg a bruttó átlagbér az egy évvel korábbit, rendre nominálisan.

A lengyel magánszektorban novemberben 3,1 százalékkal nőtt a foglalkoztatás, közölték szintén hétfőn a lengyel statisztikai hivatalban. A gazdasági növekedés a harmadik negyedévben 4,8 százalékra lassult a második negyedévi 5,8 százalékról, rendre az egy évvel azelőttihez viszonyítva.