Dagad a Wall Street-i botrány

Vágólapra másolva!
A Madoff Securities International Limited papírjainak adásvételét felfüggesztették azután, hogy meghatározó tulajdonosát, Bernard Madoffot letartóztatták. Madoffot egy 50 milliárd dolláros csalásban való részvétellel vádolják. A cég 88 százaléka van a birtokában. A papírokkal a Barclays Capital, a brit Barclays Plc bank leányvállalata kereskedett. Arról egyelőre nincs hír, meddig marad érvényben a felfüggesztés.
Vágólapra másolva!

A Reuters összeállítást tett közzé azokról a pénzintézetekről, befektetési társaságokról, amelyek veszteséget szenvedhetnek a Madoff által elkövetett csalás miatt.

Az érintettek közé tartozik az HSBC Holdings plc. A Financial Times értesülései szerint mintegy 1,5 milliárd dollár e bank kitettsége, és elsősorban olyan hitelekkel kapcsolatos, amit a bank intézményi ügyfeleinek, amelyek Madoff-fal kívántak befektetni.

A legnagyobb spanyol bank, a Grupo Santander SA Optimal befektetési alapjának 2,33 milliárd eurós érdekeltsége van a Madoff Securitiesben.

A MAN Group plc - a hírek szerint a társaság az RMF-en keresztül érintett -; ez az alapok alapja mintegy 360 millió dollárt fektetett be két olyan alapba, melyeket közvetve vagy közvetlenül a Madoff Securitieshez lehet kötni.

A BBVA, a második legnagyobb spanyol bank bejelentette, hogy nemzetközi kapcsolataiból mintegy 30 millió eurós a Madoff-kapcsolat, ugyanakkor a Madoffhoz kapcsolódó befektetésekkel kapcsolatos veszteségek akár a 300 millió eurót is elérhetik.

Az Ascot Partners llc - a korábbi GMAC-elnök, Jacob Ezra Merkin által irányított alap érintettsége - a Wall Street Journal értesülései szerint 1,8 milliárd dollár.

Az Access International Advisors a Bloomberg jelentése szerint 1,4 milliárd dollárral érintett.

A francia AXA kitettsége állítólag 100 millió eurónál kisebb. A brit Barclays kitettsége "minimális", de ezt nem erősítették meg hivatalosan.

A svájci Union Bancaire Privée, a fedezeti alapok alapjaiba fektető svájci bank veszteségét meg nem nevezett banki forrásokra hivatkozva mintegy 1 milliárd frankra (850 millió dollár) becsüli a Le Temps nevű lap.

A Royal Bank of Scotland (RBS) Group plc vesztesége 400 millió fontot tehet ki, ami 600 millió dollárnak felel meg. Az RBS a Madoff-fal együttműködő fedezeti alapok alapjainak nyújtott kereskedelmi és kollaterális hitelek révén szenvedhet el komoly veszteségeket.

A Natixis közvetett Madoff-kitettsége elérheti a 450 millió eurót, a BNP Paribas, a legnagyobb tőzsdén jegyzett francia bank lehetséges veszteségének mértéke 350 millió euró.

A Reichmuth & Co svájci bank által létrehozott Reichmuth Matterhorn alapok alapja mintegy 325 millió euró értékű beruházása kapcsolódik Madoffhoz. A Nomura Holdings 303 millió dollárral érintett, ám ennek hatása a társaság tőkehelyzetére korlátozott.

A második legnagyobb olasz bank, az Unicredit SpA közvetlen kitettsége 75 millió euró (101 millió dollár), míg leánya, a Pioneer Investments néhány alapja közvetetten kapcsolatban állt Madoff érdekeltségeivel.

A francia Société Générale kitettsége a hírek szerint elhanyagolható, nem éri el a 10 millió eurót, míg a Maxam Capital Management llc alap vesztesége a Wall Street Journal szerint 280 millió dollár.

Az EIM Group kitettsége a Le Temps értesülései szerint 230 millió dollár. A Fairfield Sentry Ltd is érintett: a Walter Noel nevével fémjelzett Fairfield Greenwich Group 7,3 milliárd dolláros fedezeti alapjának számlái voltak a Madoff Investment Securities-nél.

A Kingate Global Fund Ltd, a Kingate Management Ltd által irányított 22,8 milliárd dolláros fedezeti alapok alapja befektetett a Madoff Investment Securitiesbe;

A UBS, a svájci pénzügyi csoport befektetési banki részlegének csak korlátozott, nem jelentős kapcsolata volt Madoff-fal. A Benedict Hentsch, a svájci magánbank kitettsége Madoffhoz köthető termékekhez mintegy 56 millió svájci frank (47 millió dollár), a kezelése alatt lévő vagyon kevesebb, mint 5 százaléka;

A Bramdean Alternatives Ltd - a brit alapkezelő, amelyet Nicola Horlick vezet - eszközeinek csaknem 10 százaléka kerülhet kapcsolatba Madoff cégeivel.