Gyurcsány: Nem hagyjuk magukra a bankok ügyfeleit

Vágólapra másolva!
A kormány nem áll meg a hétfőn elfogadott bankmentő csomagnál, újabb lépéseket tesz a pénzügyi rendszer stabilitása érdekében - mondta Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök szerint a pénzügyi felügyeletnek több lehetőséget kell biztosítania annak érdekében, hogy megvédje a banki kockázatokkal nem feltétlenül tisztában lévő ügyfelek érdekeit.
Vágólapra másolva!

A bankmentő csomag elfogadása után a jövőben jelentkező kockázatok kezelése miatt kell újabb intézkedéseket kell hozni. "Azt szeretnénk, hogy erősebb legyen a pénzügyi felügyelet (PSZÁF), több joga lenne elsősorban abban, hogy meg tudja akadályozni a problémákat" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök kifejtette: az átlagos magyar hitelfelvevő fele annyit sem tud a banki termékekről, mint a pénzintézetek. Így aztán, ha baj van, váratlan helyzet elé kerül az ügyfél, Magyarországon erre több példa volt már. Az ilyen helyzetek megelőzése érdekében a pénzügyi felügyeletnek olyan jogosítványokat kell adni, hogy ha kell, akkor megtehesse a szükséges lépéseket. A cél, hogy ha a PSZÁF igen kockázatos termék előkészítését észleli, akkor akkor jó előre szóljon, hogy az adott konstrukció ne kerüljön piacra vagy szigorú feltételekhez kösse a termék forgalmazását.

"Nem lehet megengedni, hogy csak azért, mert nem tudnak eleget nagyon sokan, nem mindenki, de nagyon sokan arról, hogy mivel is állnak szemben, ezzel aránytalanul osszuk szét a kockázatokat. Kicsi a kockázat a banknál, nagy a kockázat azoknál, akik vele kapcsolatba kerülnek" - fogalmazott a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc hozzátette: erősebb szabályozásra van szükség. Az államnak, illetve az feladatra kijelölt szervnek meg kell védenie a betétesek, a hitelfelvevők érdekeit. Olyan egyensúlyt kell létrehozni, amelyben az állami szervezet támogatást nyújt a bankokkal kapcsolatban álló ügyfeleknek, nem hagyja magukra őket.

Farkas István, a PSZÁF elnöke kiemelte: ez a világ soha nem lesz olyan, mint volt a válság előtt. A felügyeletnek a jövőben a kockázatok kialakulását kell megakadályoznia. A bankok és az ügyfelek közötti információs különbséget meg kell szüntetni - utalt a kormányfő szavaira a felügyelet első embere.

A kormány egyébként holnap tárgyal a PSZÁF-nak több jogot, lehetőséget biztosító törvénymódosításról, amit várhatóan december 31-ig a kabinet benyújt a parlamentnek.