Hatalmas zuhanás a magyar autópiacon

Vágólapra másolva!
Európa-szerte jelentősen csökkentek az autóeladások novemberben. Magyarországon közel 30 százalékos volt a visszaesés, de a kontinensen volt ennél rosszabb eredmény is.
Vágólapra másolva!

Nagyon rossz hónapot zárt az európai autópiac, novemberben 26 százalékkal kevesebb új személygépkocsi talált gazdára, mint az előző év azonos időszakában - közölte az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA).

A kontinens legnagyobb piacán, Németországban 17,7 százalékkal 233 ezerre csökkent az eladott autók száma, az Egyesült Királyságban 37, Olaszországban 30, Franciaországban 14,1 százalékos volt a visszaesés. A legrosszabb eredmény Írország és Spanyolország nevéhez köthető, ezekben az államokban 55, illetve 50 százalékkal szűkült az autópiac.

Magyarország is az átlag feletti mínuszt volt kénytelen elkönyvelni, az ACEA becslése szerint novemberben 10 131 autó kelt el, ez pedig 30 százalékkal marad el a 2007 novemberében regisztrált adattól. Az első tizenegy hónap értékesítési adatai valamivel jobb, de még így is igen rossz képet festenek, a szervezet adatai szerint közel 145 ezer új autó adtak el a magyarországi kereskedők, ami 7,4 százalékkal marad el a bázisidőszakban mért teljesítménytől.

Mindezek fényében nem meglepő, hogy a különböző autógyártók is jókora csökkenéssel zárták a múlt hónapot. Az európai autópiac legjelentősebb szereplője, a Volkswagen-csoport eladásai a 232 ezerről 194 ezerre csökkentek. A Citroën és a Peugeot márkákról ismert francia PSA-csoport 27, a Ford 19,5, a Toyota 36, a General Motors pedig közel 40 százalékkal adott el kevesebb autón adott túl novemberben.

A Suzuki-modellek iránti kereslet szintén megcsappant, az esztergomi üzemet működtető japán autógyártó 11 248 darab eladott autót tudott felmutatni, ez pedig 38,1 százalékos csökkenést jelent éves összevetésben.