Az IMF tovább ront a 2009-es kilátásokon

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerdán közölte, néhány héten belül ismét le fogja rontani a 2009-es évre vonatkozó világgazdasági növekedési kilátásait, elképzelhető, hogy lényeges mértékben.
Vágólapra másolva!

John Lipsky, a washingtoni székhelyű nemzetközi pénzintézet első főigazgató-helyettese elmondta: a növekedési becslés rontására azért van szükség, mert a hitelpiacok továbbra is feszültek.

"Annak ellenére, hogy a pénzügyi környezet stabilizálását és a kereslettámogató intézkedések erősítését célzó erőfeszítések fokozatos javuláshoz vezethetnek 2009 második felétől kezdődően, valószínűleg újra csökkenteni fogunk növekedési előrejelzésünkön, talán lényeges mértékben" - mondta a külkapcsolatok tanácsa nevű kutató intézetben

Az IMF november elején már 0,8 százalékponttal 2,2 százalékra csökkentette becslését a világgazdaság 2009. évi növekedésére vonatkozóan. Az akkori közlés szerint a fejlett gazdaságok jövőre első ízben fognak zsugorodni éves szinten a második világháború óta.

Lipsky véleménye szerint további erőteljes lépésekre lesz szükség ahhoz, hogy el lehessen kerülni "egy komoly globális visszaesést". Mint részletezte, újabb erőfeszítéseket kell tenni a fejlett gazdaságok pénzügyi rendszerének stabilizálására, továbbá monetáris és költségvetési intézkedésekre lesz szükség a kereslet támogatására.