Hazai gázválságstáb az ukrán vita miatt

Vágólapra másolva!
Az év végéig valószínűleg nem érkezik hivatalos jelzés arról, hogy zavar lehet a magyarországra irányuló gázszállításban, de a MEH igyekszik felkészülni erre az esetre. Az érintett társaságoknak akkor lesz dolguk, ha az oroszok és az ukránok nem tudnak megegyezni - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A Magyar Energia Hivatal (MEH) keddre bekérte a földgázszállító, -tároló és -importáló társaságok intézkedési tervét arra az esetre, ha január 1-jétől nem vagy csak csökkentett mennyiségben érkezne Magyarországra földgáz Ukrajnán át. Ismertetniük kellett ügyeleti rendszerüket, és meg kellett adniuk a kontaktszemélyt is - értesült a lap.

Akkor akadhat el jövő év elején a gázimportunk, ha nem születik meg az Oroszország ukrajnai gázeladásáról szóló szerződés. Márpedig az orosz fél addig nem állapodik meg, amíg az ukránok nem fizetik ki felhalmozott adósságukat.

Bár a Gazprom ez esetben is csak az Ukrajnának történő szállítást állítja le, fennáll a veszély, hogy Ukrajna a rajta keresztül haladó tranzitvezetékből is vételez. Oleg Bugajov ukrán energiaügyi miniszterhelyettes nemrég arra emlékeztetett, hogy országa gáztárolói tele vannak, vagyis vészhelyzet esetén abból ki tudják elégíteni a belföldi igényeket.

Magyar részről baj majd akkor lesz, ha az ukrán tranzitőr és az orosz szállító hivatalosan is közli, hogy zavar várható gázimportunkban. Ilyen üzenet azonban december 29-e előtt nem várható, addig ugyanis még megállapodhatnak.