Létszámleépítés a Videoton leánycégénél

Vágólapra másolva!
Jövőre 400 dolgozójától szándékozik megválni a Videoton cégcsoporthoz tartozó, autóelektronikai alkatrészeket gyártó VT Autóelektronikai Kft. A leépítés szándékát már bejelentette a munkaügyi központnak, de további csoportos létszámleépítést egyelőre nem lát szükségesnek a cégcsoport vezetése.
Vágólapra másolva!

Sinka Ottó vezérigazgató elmondta: a vállalatcsoport nagy előnye az erős likviditása, továbbá az, hogy 100 százalékos magyar tulajdonban van, s nincs hitele. Ugyanakkor a saját tőkéje az 1999. évi 35 milliárd forintról mostanra több mint 70 milliárd forintra nőtt.

Bár a tavalyinál mintegy 5 százalékkal kisebb, várhatóan 94 milliárd forint nem konszolidált árbevételre számít, az árbevétel csökkenést nem versenyképesség csökkenés, hanem a néhány hónapig tartó nagyon erős forint árfolyam kedvezőtlen hatása okozta.

A cégcsoport ereje egyebek mellett még abban van, hogy az elmúlt években jelentős bevételre tett szert ingatlanhasznosításból, kellően diverzifikált, jelen van a régió több országában, továbbá letisztult technológiai háttér jellemzi.

A válság kedvezőtlen hatásaival számolva, 2009-ben a korábbinál kevesebb új beruházás megvalósításában gondolkodnak, s az így felszabaduló forrást felvásárlásokra a szeretnék fordítani. Az üzletfejlesztést az akvizíciós tevékenység új alapokra helyezésével, az életképes, de pénzügyileg meggyengült cégekbe való belépéssel, a velük való együttműködéssel kívánják megvalósítani - mondta el Sinkó Ottó.

Ugyanakkor felkészülnek a megnövekedett kockázatok kezelésére. A vállalati szervezetet az üzleti előrejelzésekhez igazítják, valamint folyamatos költségcsökkentéssel, hatékonyságjavítási intézkedésekkel igyekeznek alkalmazkodni a válság következményeihez - tette hozzá.