Olaj: nő a tartalék, csökken az ár

Vágólapra másolva!
Csökkent a kőolaj ára szerdán. Nem volt áremelő hatású, hogy az OPEC napi 2,2 millió hordó olajtermelés visszafogásáról döntött januártól. Ezt a mennyiséget az elmúlt napokban már gyakorlatilag beárazta a piac, amely most megint inkább arra figyel, hogy mennyivel csökken az olajkereslet a globális gazdaság növekedésének a lassulása miatt.
Vágólapra másolva!

Gyengítette az energiahordozó árát, hogy hivatalos adatok szerint a múlt héten tovább nőttek az Egyesült Államok stratégiai tartalékai kőolajból, benzinből és feldolgozott olajtermékekből.

Londonban a szerdától legközelebbivé vált februári Brent könnyűolaj 1,12 dollár csökkenéssel 45,53 dolláron fejezte be a napot. A nyugati féltekén irányadó WTI olajfajta hordónkénti ára 3,54 dollárral 40,06 dollárra esett a New York-i árupiacon (NYMEX) januárra.

Az OPEC szerdán arról határozott, hogy január 1-től napi 2,2 millió hordóval napi 24,845 millió hordóra mérsékli a napi termelést. Az olajkartell előző két ülésén már napi 2,0 millió hordóval fogta vissza a termelését, azaz így a szeptemberi szinthez képest a csökkentés összesen napi 4,2 millió hordó. Az Algériában tartott megbeszélés után az OPEC elnöke azt mondta, hogy március előtt nincs szükség újabb termeléscsökkentésre.

Az amerikai energiaügyi minisztérium szerdai közleménye szerint a december 12-vel záródott héten az amerikai olajtartalék 0,5 millió hordóval nőtt. Az elemzői várakozások átlagában 0,3 millió hordó emelkedés szerepelt. A benzintartalék 1,3 millió hordóval bővült. A szakértők 1,4 millió hordó növekedést vártak. Az egyéb olajtermékek készlete 2,9 millió hordóval nőtt. Az elemzők 1,3 millió hordó emelkedést becsültek.