Jelentős visszaesés az unió iparában

Vágólapra másolva!
Az euróövezetben az ipar októberben 4,7 százalékkal kevesebb értékű megrendelést kapott, mint szeptemberben, és 15,1 százalékkal kevesebbet, mint tavaly októberben, jelentették az EU-statisztikai hivatalában.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az ipari megrendelések már az előző hónapokban is csökkentek éves összehasonlításban, de a visszaesés messze nem érte el a 10 százalékot. A gyors októberi rosszabbodás - a visszaesés a legnagyobb volt a közös statisztika történetében - az akkor kitört új nemzetközi pénzügyi válság okozta ijedtséget tükrözi.

Az egész EU átlagában a havi csökkenés százalékos, a tizenkét havi visszaesés 17,9 százalékos volt. Az éves visszaesés a legnagyobb volt Csehországban (24,2 százalékos) Spanyolországban (20,1 százalékos) Németországban 17,7 és Svédországban volt (17,6 százalékos).

Csak két EU-országban volt több ipari megrendelés októberben az egy évvel korábbinál: Romániában (18,4 százalékkal) és Írországban (0,6 százalékkal). Szeptemberben Romániában 43,9 százalékkal, Írországban 1,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az EU statisztikai hivatalának nyilvántartása szerint Magyarországon az ipar októberben 2,2 százalékkal kevesebb értékű megrendelést kapott, mint szeptemberben, és 11,3 százalékkal kevesebbet, mint tavaly októberben. Előzőleg, szeptemberben 1,8 százalékkal több volt a megrendelések értéke, mint az előző hónapban, és 4,6 százalékkal kevesebb, mint egy évvel azelőtt.