Tanácstalanoknak: részvényt karácsonyra

Vágólapra másolva!
Ha a pesti tőzsdén vett részvénnyel nem is tudjuk meglepni gyanútlan szeretteinket, barátainkat vagy üzletfeleinket, az interneten 30-50 dollárért bárkit egy világhírű multicég társtulajdonosává tehetünk. Akár az utolsó pillanatban is léphetünk, ha van internetes fizetésre alkalmas bankkártyánk és egy nyomtatónk.
Vágólapra másolva!

Ma, amikor gázszámlafizetésre alkalmas ajándékutalványt lehet venni karácsonyra (vagy bármely más alkalomra), egyáltalán nem tűnik bizarr ötletnek, hogy azzal lepünk meg valakit: tudta nélkül kedvenc márkája résztulajdonosává tettük.

A gondolat persze nem új. Régebben, amikor a részvények nemcsak elektronikusan, hanem fizikailag is az illető birtokába kerültek, Magyarországon is bevett volt a bekeretezett, díszes kivitelű értékpapírok ajándékozása - jobbára csupán egy-egy darabé, merőben szimbolikus jelleggel, mintsem valódi befektetésként.

A BÉT-en nem cifrázzák

Ez manapság elsősorban azért nem lehetséges, mert a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett cégek a tulajdonrészről évek óta nem állítanak ki efféle cifra papírt (legfeljebb korábbi keltezésű, ma már bizonyára gyűjtőknél lévő, szerfölött értékes dokumentumok jöhetnek számításba, amelyek viszont önmagukban nem képviselnek valódi tulajdonrészt).

A másik ok, hogy a részvényvásárláshoz már értékpapírszámlát kell nyitni, természetesen személyesen. A tudta nélkül tehát csak annak a nevére vehetünk akár csak egy morzsányi OTP-t, Zwackot vagy Állami Nyomdát, akinek van ilyen számlája - márpedig aki tőzsdézik, az amúgy is bármikor szerezhet magának. Az ajándék egyébként sem volna ízléses, mivel idehaza nemcsak osztalék-, de árfolyamnyereség-adó is terheli a tőzsdei befektetéseket.

Hanem külföldön minden további nélkül beszerezhetünk egy-egy, a fa alá teendő részvényt. Érdemes például körülnézni a Oneshare.com oldalon, amelyen látszik, hogy ha nem is épült még komplett iparág erre a tevékenységre, az Egyesült Államokban tőzsdén jegyzett vállalatok mezőnyében bőven van miből válogatni.

Gyerekeknek is

Ez az oldal nyilvánvalóan az ottani közönségre koncentrál: főleg a nagy amerikai vállalatok - mintegy 150 jól ismert cég - papírjait szerepelteti kínálatában. Ám ettől még mi is vásárolhatunk, és a kiszemelt, mit sem sejtő tulajdonos ugyanúgy jogosult lesz az osztalékra, a részvénykönybe is bejegyzik a nevét - minden szabályosan történik.

Európai észjárással talán meglepő, hogy tizenévesek, gyerekek, sőt csecsemők számára is ajánlanak "portfóliót". Az aktuális kedveltségi toplista élén egyenesen egy rajzfilmóriás (Walt Disney) áll. A kiskorúak megajándékozásakor azonban formálisan a szülőt vagy gondviselőt jegyzik be tulajdonosként.

A top 10 további helyezettjeinek névsora (DreamWorks, Harley Davidson, Wal-Mart, General Motors, Tiffany, Microsoft, Coca-Cola, McDonald's, Starbucks) elárulja, hogy a vevőket nem feltétlenül az üzleti megfontolások vezérlik, inkább az egyes márkákhoz való kötődés. Ugyanakkor néhány divatos "blue chip", így az Apple vagy a Google, érdekes módon hiányzik a listáról.

Idézettel, bekeretezve

Mondhatnánk, hogy ha valamikor, hát most, a tőzsdék általános mélyrepülése idején időszerű a vásárlás, de a költségeknek általában kisebb részét teszi ki az adott értékpapír piaci ára. Míg egy Ford-részvényt mostanában - tekintettel az autóipar katasztrofális helyzetére - 3 dollárért hozzánk vágnak, addig az igényes grafikai kivitelű, szabadon választható idézettel megtámogatott oklevél, a szállítással együtt, a keret anyagától függően, 29-80 dollárt kóstál.

Az e cikk írásakor a New York-i börzén 22 dollárt érő Disney tarifája 61 dollárról indul, a 44 dolláros Coca-Coláért minimum 83 dollárt kell fizetni, a 16 dolláron forgó Harley pedig 56-tól vihető. De kapható a Playboy és az egyre népszerűbb World Poker Tour versenysorozat egy-egy darabkája, egyaránt 29 dolláros diszkontáron. (Ez természetesen csak a Oneshare.com díjszabása, Amerikában és Európában is működnek még hasonló oldalak.)

A megrendeléseket jellemzően 3-6 hét alatt teljesítik, de gondoltak azokra is, akiknek sürgősebb az ajándék átadása, különös tekintettel a karácsonyra: az internetes fizetés után azonnal kinyomtatható egy szerényebb megjelenésű értesítő, amit aztán oda lehet tenni a fa alá.

Noha - egyetlen részvényről lévén szó - befektetési szempontból értelemszerűen nem nagy horderejű a döntés, fontolóra vehetjük azt is, vajon mit ígér a kiszemelt papír. Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője kérdésünkre azt mondta, e pillanatban nagyon nyomott árú, de jó nevű európai, ipari részvényt lenne érdemes venni. A BMW vagy a Daimler jó választás lehet, de hozzátette, autóipari papír vételére vélhetően a jövő év eleje még alkalmasabb időpont.