Tíz százalék a jegybanki alapkamat

Vágólapra másolva!
Az elemzői várakozásoknak megfelelően 10,50 százalékról 10,00 százalékra csökken keddtől a jegybanki alapkamat - döntött hétfőn, kora délutáni ülésén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Az elemzők szerint a testület a jövő év végéig 7,00 százalékra mérsékli az alapkamatot.
Vágólapra másolva!

A monetáris tanács előtt három javaslat szerepelt: a 50 bázipontos, 75 bázispontos, illetve 100 bázispontos kamatcsökkentés, amelyek közül szoros szavazással döntött a testület a 10,5 százalékos alapkamat, a 0,5 százalékpontos csökkentés mellett - mondta a hétfői tájékoztatón Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Ötven bázispontnál nagyobb kamatcsökkentés veszélyeztethetné a nehezen helyreállt pénzügyi stabilitást - jelentette ki Simor András.

A döntés után gyengült a forint

A kamatdöntést követően hirtelen 0,5 százalékkal gyengült a forint a bankközi devizapiacon. Közvetlenül a döntés nyilvánosságra hozatalát követően ugyanis 264,5 forintról 265,8 forintra nőtt az euró árfolyama. Később ideiglenesen 265 forintig csökkent az árfolyam, egy órával a döntést követően 264,82/264/92 forintos áron jegyezték az unós valutát a bankközi devizapiacon.

Ma nincs deflációs veszély Magyarországon, azaz negatív fogyasztói áralakulásra nem kell számítani, a bérek növekvő trendje nem ezt vetíti előre - mondta a hétfői tájékoztatóján Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke.

Simor 3,1-3,4 százalékos inflációt vár

A jegybank elnöke szerint az infláció tovább mérséklődhet és a három százalékos inflációs cél alá kerülhet.Az aktualizált konvergencia programban szereplő, jövő évi 4,5 százalékos átlagos infláció valószínűleg a jövő évi költségvetés számaival illetve a Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodással összefüggésben alakult ki - mondta a jegybank elnöke. Hozzáfűzte azt is, hogy az előrejelzést készítők nehéz helyzetben vannak, hiszen a feltételek gyorsan változnak.

A jegybank november végi inflációs jelentésének készítésekor például még 280 körüli, éppen gyengülő forintárfolyam mellett 80 dolláros hordónkénti olajár volt a jellemző, ma pedig a forint/euró árfolyam 260 körül stabilizálódik, az olajár pedig 40 dollárhoz közelít. Simor András úgy vélte, hogy ha most publikálná inflációs jelentését a jegybank, akkor a jövő évi átlagos inflációt a novemberben közölt 3,1-3,4 százaléknál is alacsonyabbra várná.

A válság is mérsékli a drágulást

A monetáris tanács a várható a gazdasági lassulással és az infláció várható erőteljes csökkenésével indokolta mostani döntését. Határozatuk hivatalos indoklásában hangsúlyozzák, ha a tőkeáramlások folytonossága és a pénzügyi közvetítő rendszer stabilitása lehetővé teszi, akkor az alapkamat a következő hónapokban tovább csökkenhet.

A testület szerint az infláció tovább mérséklődhet, és jóval a 3 százalékos cél alá kerülhet. Emellett a gazdaság globális visszaesése is rontja a hazai növekedési kilátásokat. Sőt a gazdaság jövőre várható visszaesését is 2010-ben csak lassú élénkülés követheti.

A monetáris tanács úgy látja, hogy az ország megítélésének októberben megfigyelt radikális romlása után a külső finanszírozást övező kockázatok fokozatosan mérséklődtek. A bizonytalanság azonban ezzel együtt is jelentős és a jegybank mozgástere szűk.

Óvatosan lépked tovább a jegybank

A következő hónapokban folytatódhat a jegybanki alapkamat óvatos csökkentése az MTI által megkérdezett elemzők szerint. A monetáris tanács továbbra is figyelemmel kíséri az elvárt kamatfelárat, így a jövőben sem fog "ész nélkül" kamatot csökkenteni, továbbra is óvatos döntéseket hoz - mondta Németh Dávid, az ING Bank elemzője. Szerinte kedvező esetben jövőre év végéig 7,5 százalékra csökkenhet az alapkamat.

A vártnál gyorsabban csökkenő infláció miatt javuló nemzetközi környezet esetén akár 6-7 százalék közelébe is csökkenhet az alapkamat jövőre - állítja Kondrát Zsolt, az MKB elemzője. Szerinte a fogyasztói árak éves növekedési üteme akár már az idén decemberben is elérheti a 3 százalékos célt, jövőre pedig 2 százalék alatt lehet.

Sok kérdést nyitva hagy a jegybanki indoklás

A gazdasági mutatók alapján a monetáris tanácsnak lehetősége van az alapkamat csökkentésére, de megakadályozhatja ezt, ha a forint jelentősebb mértékben is gyengül. Ebben az esetben a kamatcsökkentési folyamatot is felfüggesztheti, de akár kamatot is emelhet a jegaybank.

Szerinte a jegybank közleményből nem derül ki, hogy a testület a jövőben is kész-e rendkívüli kamatdöntéseket hozni, vagy ragaszkodik az eredetileg meghirdetett menetrendhez. Kérdés továbbá, hogy van-e olyan kamatszint, amelyet a monetáris tanács kívánatosnak tart - mondta.

Jövő decemberben 7 százalék lehet az alapkamat

A monetáris tanács döntése megfelel az elemzők várakozásainak. A Reuters hírügynökség múlt héten készült felmérésére válaszoló 20 elemzőből 14 szakember úgy vélte, hogy a monetáris tanács 0,5 százalékponttal 10,00 százalékra csökkenti az alapkamatot. Az elemzők közül négy 1,00 százalékpontos kamatvágásra számított. Egyikük úgy vélekedett, hogy a monetáris tanács 0,25 százalékponttal csökkenti az alapkamatot, egy elemző pedig a 10,50 százalékos kamatszint fenntartására számított.

Eltérőbbek a véleményeik arról, hogyan alakul a jövő év végéig az alapkamat. A megkérdezett elemzők nagy része szerint 2009 végéig 6,50-7,50 százalékra mérséklődik az alapkamat. Az előrejelzésre vállalkozó 15 szakemberből 4 szerint 6,50 százalék, 4 szerint 7,00, ugyancsak 4 szerint 7,50 lesz a kamatszint. Mindössze egy elemző számít 6,00 százalékos, egy 8,50 százalékos és egy 9,00 százalékos alapkamat kialakulására. Így az elemzők várakozásainak középértéke (medián) 7,00 százalék.