Nyolcszázmillió forint a kkv-k számára

Vágólapra másolva!
A magyarországi kis- és középvállalkozásoknak mintegy 800 millió forintos forrás-lehetőség nyílik meg 2009-ben a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) által december 22-én kiírt pályázatok segítségével - közölte a tárca hétfőn az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A gazdasági tárca közleményében kifejti: a vállalkozói aktivitás ösztönzésének támogatására 400 millió forint, míg a hazai roma vállalkozások mikrohitellel megvalósított beruházásainak támogatására 383 millió forint keretösszegű pályázatot hirdetett meg a minisztérium.

A kis- és középvállalkozói célelőirányzatból meghirdetett pályázatok vissza nem térítendő forrásokat juttatnak a magyarországi munkavállalók 70 százalékát foglalkoztató vállalkozásoknak, amelyek támogatják tevékenységük hatékony és széleskörű végrehajtását, illetve hozzájárulnak uniós fejlesztéseik megvalósításához - hangsúlyozza az NFGM.

Hozzáteszik: a vállalkozói aktivitás ösztönzésére kiírt támogatás alapvető célja a vállalkozói és a pénzügyi kultúra erősítése, valamint a vállalkozói ismeretek bővítése. A minisztérium várhatóan 80-110 pályázatot támogat az oktatás és képzés, a roma vállalkozásoknak nyújtott tanácsadás, valamint az általános és középiskolai diákok ismeretterjesztése kategóriában. A pályázatok benyújtására 2009. március 2-től 2009. április 17-ig van lehetőség.

A magyarországi roma mikrovállalkozások piaci esélyeit javító fejlesztések és beruházások támogatása az Új Magyarország Mikrohitel Program és az Országos Mikrohitel Program keretében felvett hitelekkel finanszírozott beruházások megvalósításához nyújt további pénzügyi segítséget. A támogatás maximális összege 4 millió forint, a 2009. február 16-án induló pályázati kiíráson várhatóan 110-140 pályázatot díjaznak jövő év novemberéig - olvasható a gazdasági tárca közleményében.