Újabb orosz-ukrán gázvita fenyegeti Európát

Vágólapra másolva!
Az orosz Gazprom gázipari vállalat hétfőn figyelmeztette európai vevőit, hogy esetleg bajok lehetnek a gázszállítással. "Nem zárhatjuk ki, hogy az ukrán fél álláspontja és bizonyos cselekményei, amelyek összefüggnek az ukrán területen áthaladó gáztranzittal, az európai szállítás stabilitásának megzavarásához vezethetnek".
Vágólapra másolva!

A fentiek a társaság elnöke, egyszersmind orosz miniszterelnök-helyettes, Viktor Zubkov által aláírt Gazprom-közleményben olvashatók. Ukrajna 2 milliárd dollárral tartozik a Gazpromnak a gázszállításokért, miközben az európai országok aggódva figyelik az orosz-ukrán vitát - írja a Reuters.

A Gazprom felajánlotta, hogy az adósságot fordítsák a vezetékhasználati díj ellentételezésére a következő évben és az ukránokat okolják a megoldatlan problémák miatt. Viktor Juscsenko, ukrán elnök garanciát vállalt az európai gázszállításokra 2009-ben.

Az orosz fél tájékoztat, a kormányszóvivő bizakodik

Mindeközben a Gazprom igazgatósági tanácsának elnöke levélben tájékoztatta Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt a gázszállítások elszámolásáról Oroszország és Ukrajna között zajló vitáról. A levél megerősíti az Európai Uniós partnerekkel szembeni Gazprom kötelezettségvállalás végrehajtásának szándékát, illetve, hogy az év végéig hátralévő időben mindent megtesznek a megállapodás megkötésére.

"A magyar kormány üdvözli a levél azon szándékát, hogy az EU és Oroszország közötti energetikai párbeszéd keretében korai előrejelzést adjon a gázszállításokkal kapcsolatos fejleményekről" - áll Daróczi Dávid kormányszóvivő hivatalos közleményében.

A kormányszóvivő reményét fejezte ki, hogy a két fél közötti kereskedelmi vitát sikerül mielőbb és mindkét fél által elfogadható módon rendezni.