Hitelért könyörögnek az orosz oligarchák

Vágólapra másolva!
Az állam segítségét kérik orosz oligarchák, miután 2005 óta hatalmas külföldi adósságot halmoztak fel: jövőre 110 milliárd dollárt kell visszafizetniük. Ez kétszer annyi, mint Brazília, India és Kína kötelezettsége együttvéve. Az állam vállalná a segítséget, de beleszólási jogot kér cserébe - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Oleg Gyeripaszka, a leggazdagabb orosz, a tulajdonában levő Szojuz Banktól kívánna megválni, és befektetőket keres a világ legnagyobb alumíniumgyártójába, a RuszAlba. Hitelért folyamodott Dmitrij Pumpjanszkij, a TMK csőgyártó vállalat tulajdonosa, és Alekszej Mordasov, a Szeversztal tulajdonosa is.

A Vladimir Putyin vezette kormány az elmúlt hónapokban többször kisegítette már az Abramovics fivérek vállalatait. Az állami VEB bank egy évre szóló hitelt ígért, cserébe viszont igazgatótanácsi helyeket és vétójogokat követel.

Az oroszországi tőkekivonás valószínűleg jövőre is folytatódik, a jelenlegi 435,4 milliárd dollárról 300 milliárd dollár közelébe csökkenhet az orosz devizatartalékok összege. A rubelt a jegybank három munkanapon belül harmadszor is leértékelte, az orosz pénz 17 százalékkal gyengült a dollárral szemben augusztus óta - írja a Napi Gazdaság.