Plusz helyett mínusz 4 százalék vár Ukrajnára

Vágólapra másolva!
Jövőre 4 százalékos GDP-csökkenés vár Ukrajnára a Világbank kedden megjelent, új előrejelzése szerint. Utoljára júliusban adott ki előrejelzést a Világbank az ukrán gazdaságra, akkor még 4,5 százalékos növekedést jósolt a jövő évre.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi pénzintézet egyszersmind csökkentette az idei évre szóló előrejelzését: eszerint az ukrán hazai össztermék az idén csak 2,3 százalékkal nő a korábban jósolt, 6,0 százalékos többlet helyett. Ukrajnában idén 22,8 százalékos évi átlagos infláció várható a tavalyi, 16,6 százalékos ütem után, jövőre pedig 13,6 százalékos, a Világbank szerint.

A Világbank jótanácsa szerint a rövid távú makrogazdasági kiegyensúlyozáshoz a kereslet jelentős szűkítésére lesz szükség Ukrajnában, de azon belül - vagyis a GDP-alakulás keresleti oldali forrásai között - jelentősen növelni kell az export arányát, ellensúlyozandó a hitelválság, a külföldi kereslet és a külkereskedelmi cserearányromlás következményeit. A GDP-arányos folyómérleghiány csökkentéséhez - az idei 6 százalékról jövőre 1-2 százalékra - több mint 20 százalékos importszűkítésre lesz szükség, a Világbank szerint.