Szűkült a brit gazdaság

Vágólapra másolva!
Nagy-Britannia hazai összterméke 0,6 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben a második negyedhez képest, közölték a brit statisztikai hivatalban kedden, rontva az előző, 0,5 százalékos visszaesésre szólt becslésen. Negyedévről negyedévre utoljára 1992-ben volt GDP-csökkenés Nagy-Britanniában.
Vágólapra másolva!

Kínálati oldalról a brit gazdaságban túlnyomó szolgáltatások rontották az eredményt, benne a bankok, értékforgalmazók, biztosítók, jelzáloghitelezésre szakosodott pénzintézetek válság sújtotta teljesítményével: a szolgáltatások 0,5 százalékkal kevesebbet termeltek, mint a második negyedben. A brit szolgáltatások visszaesése a legnagyobb volt 1990 óta.

Az ipar teljesítménye 1,4 százalékkal csökkent a második negyedévhez képest. A brit gazdaság még nincs hivatalosan recesszióban - a második negyedévben még stagnált a gazdaság -, de afelé tart: elemzők biztosra veszik, hogy a mostani negyedév az előzőnél is nagyobb visszaesést hozott.

A harmadik negyedévben a brit GDP 0,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A második negyedévben 1,5 százalékos, az első negyedévben 2,3 százalékos, a tavalyi utolsó negyedévben még 2,9 százalékos volt a GDP-növekedés éves összehasonlításban.

Mivel az üzemanyag és az élelmiszerek olcsóbbodása, továbbá az ingatlanárak egy év alatt több mint 14 százalékos zuhanása miatt az infláció erősen lassul - a szeptemberben elért, évi 5,2 százalékos, 16 évi csúcsról novemberre 4,1 százalékos tizenkét havi ütemre -, elemzők szerint a brit központi bank folytatni fogja a kamatcsökkentést a gazdaság megsegítése végett. A tizenkét havi infláció visszatérítését a bank folyamatos, 2,0 százalékos céljához ugyanis bizonyára el fogja végezni a recesszió.

A bank október óta mostanáig is rohamléptekben csökkentette alapkamatát az addig érvényben volt 5,0 százalékról, legutóbb e hónap elején egy százalékponttal 2,0 százalékra enyhített. Ilyen alacsony 1951 óta nem volt a brit alapkamat. A további csökkentés viszont egyenest példátlan lesz: a Bank of England - a brit központi bank - 1694-es alapítása óta sohasem volt az irányadó kamat 2 százalék alatt.

A brit kormány bankmentő és gazdaságélénkítő intézkedései - és a várható gazdasági romlás - miatt a brit államháztartási hiány GDP-hez viszonyított aránya jövőre várhatóan 4,4 százalékra - az EU-ban elvileg kötelező legföljebb 3 százalék fölé - nő az idénre várt 2,8 százalékról, mondta korábban Alistair Darling brit pénzügyminiszter. Úgy véli, jövőre a GDP 0,75-1,25 százalék között csökkenhet, de 2010-ben már 1,5-2,0 százalékos gazdasági növekedés lehetséges.

Nagy-Britannia nincs egyedül az EU-ban gazdasági gondjaival: az előző negyedévhez mért, egymást követő második negyedévi visszaesésre tekintettel a harmadik negyed után recesszióban volt Németország, Svédország, Észtország és Olaszország, illetve afelé haladt - még csak egy negyedévi visszaeséssel - Nagy-Britannián kívül Spanyolország, Dánia és Magyarország.