Vegyes siker a karácsonyi aukciókon

Vágólapra másolva!
Vegyes eredménnyel zárultak a téli aukciók a budapesti galériákban és aukciósházakban. Több tétel nem talált gazdára, de születtek rekordok is. A válság felülírhatja a gyűjtők szokásait, de igazi változásra csak jövőre számítanak a szakértők.
Vágólapra másolva!

Szerencsés helyzetben vagyunk, mert a pénzügyi válság elsősorban a festmények és plasztikák piacát ériti, a ház pedig ékszereket és ezüstöt árverezett, amit az emberek szívesen vesznek - értékelte az elmúlt hónapokat Tűzkő Péter, a BÁV Aukciósház Zrt. kereskedelmi igazgatója. Az ügyfélkörükben a válság ellenére is növekedést tapasztaltak, mivel nem a műgyűjtői attitűdre koncentráltak, hanem a hosszabb távon befektetni kívánókra. Véleménye szerint a válság hatása talán jövőre mutatkozik meg az Aukciósház eredményeiben.

A BÁV kétnapos karácsonyi ékszer- és ezüstaukcióján arany ékszereket, gyémántokat, drágaköveket és ezüsttárgyakat vonultattak fel, a közönség pedig rendre jóval a kikiáltási ár fölé licitálta a darabokat. A hatodik tételt - egy mindössze 8 ezer forintra értékelt türkizköves fülbevalót - például kilencszeres áron vettek meg. Egy briliáns fülbevalóért 220 ezer forintot, kikiáltási árának ötszörösét adták.

Egy briliánsokkal kirakott platina nyaklánc 1,8 millió forintért kelt el. Még az olcsóbb ékszereket is "megdobták" legalább 100 ezer forinttal. A legnagyobb küzdelem egy antik, zománcdíszítésű melltű-függelékért folyt. A licit 85 ezer forintról kezdődött és meg sem állt 700 ezer forintig.

A BÁV tavaly rendezett először kizárólag ezüsttárgyakból álló aukciót. A második ezüstárverésen gyűjtői darabok és ajándéknak való tárgyak egyaránt voltak a 171 tételes kínálatban. Ezek közül sem maradt sok vissza, de a leütési árak nem voltak látványosak, ha akadtak is a kikiáltási ár két-háromszorosán elkelt darabok. A kiemelkedően szép ezüsttárgyak azonban megtalálták vevőiket.

A Boulevard és Brezsnyev Galéria árverése Victora Zsolt szerint sikeres volt, bár néhány darab maradt náluk. Victora szerint az emberek keresik, hogy hova tegyék a pénzüket. Formálódik a világ, amit a válság is elősegít, de az értékek talán a helyükre kerülnek - tette hozzá. Végül ef Zámbó István szavait idézve elmondta: az vesz ma kortárs képzőművészetet, aki szereti az unokáját.

A Polgár Galériában kikiáltási áron vásároltak

A Polgár Galéria négynapos karácsonyi művészeti aukcióján festmények, műtárgyak, bútorok, szőnyegek, ezüsttárgyak, karórák és ékszerek, összesen 820 tétel közül válogathatott az aukció közönsége. Mind a négy napra jellemző volt, hogy bőségesen vásároltak, de a licitálók alig fizettek többet a kikiáltási árnál. Így volt ez mind a milliós tételeknél, mind az olcsóbb daraboknál.

A négynapos árverés legmagasabb leütését egy Vaszary János kép, a Rapalló látképe érte el, amit 14 millió forintról 22 millióig licitáltak.

A második napon műtárgyak, bútorok, szőnyegek kerültek kalapács alá. Szecessziós Zsolnay dísztárgyak néhány tízezer és 1,8 millió forint között keltek el. A bútorok és szőnyegek többnyire megmaradtak kikiáltási áron. A néhány tíz- és százezres ezüst tételek majdnem mindegyike néhány lépéssel feljebb lépett a licitlépcsőn, olykor meg is duplázták kikiáltási árukat. Viszonylag olcsón lehetett elvinni a negyedik napon árverezett karórákat és ékszereket is.

A legértékesebbek megmaradtak a Nagyházi festményárverésén

Az érdeklődők mind a két estén megtöltötték a Nagyházi Galéria aukciós termét. Ennek ellenére sok tétel, és éppen a legértékesebb - 17., 18. századi régi európai és 18. századi magyar festmények - nem keltek el. Ötven tételért adtak millió forintot meghaladó összeget, többnyire azokért, amelyeket eleve ilyen magas áron kiáltottak ki, és csak ritkán licitálták őket a kikiáltási ár fölé. Így kelt el 20 millió forintért a kétnapos festményaukció legdrágább tétele, Zichy Mihály látomásos művészetének első jelentős műve, a Boszorkánykonyha.

A Nagyházi Galéria aukciója még további két napon folytatódik, műtárgyak, népművészeti alkotások, szőnyegek, bútorok, ezüstök és ékszerek árverésével.

Rekordleütések a Virág Judit Galériában

Száztíz millió forintért kelt el egy Gulácsy-kép a Virág Judit Galéria és Aukciós ház 30., jubileumi árverésén, ahol egymást követték a rekordleütések. Az utolsóként árverezett 246. tétel, Gulácsy Lajos A bolond és a katona című, 1911-12-re datált alkotása hozta a legmagasabb leütést. Többen versenyeztek érte, miközben csak ötszörösére (jutalékkal hatszorosra) emelkedett a kikiáltási ár. A festmény 24 millió forintról indult és 110 millió forintnál kelt el végül.

Miközben a 246 tétel közül 138 kelt el jóval a millió forintos álomhatár fölött, ezúttal meglepő módon 24 tételnek nem akadt gazdája.

Kétszáznegyven alkotást bocsátottak árverésre a Kieselbach Galéria téli képaukcióján; a legdrágábban itt is Gulácsy Lajos egyik festménye kelt el. Az aukción több mint a tételek fele kelt el egymillió forint felett, egy esetben kilenc számjegyű összeget ütöttek le. A rekorder a 85 millió forintról indított, 1910-ből való Gulácsy-mű, a Karosszékben ülő leány lett, 120 millió forintos leütéssel.