A Mol beljebb kerülhet az INA-ban

Vágólapra másolva!
A horvát kormány és a Mol rövidesen lezárhatják tárgyalásaikat a Molnak az INA horvát olajipari konszernben való részvételéről - értesültek hétvégi számukban a horvát lapok. Eszerint a Mol döntő szerephez juthat az INA felügyelő bizottságában - amely sok súlyos kérdésben dönthet -, igaz, a döntéseket a testületnek egyhangúlag kell majd meghoznia.
Vágólapra másolva!

A küszöbön álló megállapodás szerint az INA új igazgatótanácsa hat, felügyelő bizottsága pedig kilenc tagból állhat majd, s az utóbbi testületbe a Mol öt, a horvát kormány három tagot jelölhet, a cég alkalmazottainak pedig egy képviselője lesz - írja a távirati iroda az APA osztrák hírügynökségre hivatkozva, amely zágrábi lapokat idéz. A horvát kormány várakozása szerint a Mollal való megállapodást még az év vége előtt rögzíthetik. Az INA igazgatótanácsa jelenleg hét tagú, és a testületben két magyar foglal helyet. A hattagú felügyelő bizottságban a Mol szintén két taggal képviselteti magát.

A felügyelő bizottság a jövőben egyhangú döntés alapján határozhat olyan lényeges kérdésekről, mint a társaság alapokmányának, nevének megváltoztatása, az INA-vagyon értékesítése, vagy döntés a finomítókról. A felügyelő bizottság elnökének személyére a horvát kormány tehet majd javaslatot.

A lapok nem tesznek említést arról, mekkora tulajdonra és milyen módon tenne szert a Mol az INA-ban az új megállapodás szerint. A Mol jelenleg 47,15 százalékos tulajdoni résszel az INA legnagyobb részvényese. A magyar olajipari cég közkézi részvényvásárlás során októberben szerezte meg az INA 22,15 százalékát. A Mol által 5,38 milliárd dollárra (3,96 milliárd euróra) értékelt teljes INA vagyon 44,83 százaléka van még a horvát állam tulajdonában, nyolc százalék felett különböző befektetők rendelkeznek.