Lélektani mélységben, egy euró körül a font

Vágólapra másolva!
A lélektani határnak tekintett egy euró közelébe, egyben mélységi rekordra süllyedt hétfőn a londoni bankközi kereskedésben az angol font árfolyama, a minden eddiginél súlyosabb brit recessziós előrejelzések és a további agresszív jegybanki kamatcsökkentési várakozások hatására.
Vágólapra másolva!

A hétfői londoni nyitás után a font 1,3 százalékkal gyengült az euróhoz képest; a közös európai valuta egysége átlépte 0,97 fontot, ami megfordítva 1,029 eurós - minden eddiginél gyengébb - fontárfolyamnak felel meg.

A kiskereskedelmi pénzváltó helyeken jó ideje egy eurónál kevesebbet adnak a brit valuta egységéért, de most már a nagybani bankközi piacon is látótávolságba került az árfolyamparitás átlépése, amire az euró 1999-es létrehozása óta nem volt példa.

A font az év elején még 1,40 euró körül járt, azóta 32 százalékot esett az euróhoz képest. Az egyik vezető londoni gazdaságelemző és előrejelző cég éppen hétfőn kiadott éves előrejelzése szerint az utóbbi hat évtized legsúlyosabb recessziója sújtja jövőre a brit gazdaságot.

Akár három százalékos bukás is lehet jövőre

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) prognózisában az áll, hogy a brit gazdaság összkibocsátása (GDP) reálértéken 2,9 százalékkal fog zuhanni 2009-ben. Ez lesz a legnagyobb éves GDP-visszaesés Nagy-Britanniában 1946 óta, amikor a II. világháború után befejeződött a hatalmas arányú haditermelés.

A jövő évre várt recesszió előtt az eddigi legnagyobb csökkenést 1980-ban mérték a brit gazdaságban, amikor a GDP-érték 2,1 százalékkal maradt el az előző évitől.

Mark Pragnell, a CEBR vezérigazgatója az előrejelzéshez fűzött kommentárjában úgy fogalmazott: a cég elemzőinek "a történelemkönyveket kellett elővenniük" ahhoz, hogy olyan évet találjanak, amelyben a 2009-re várthoz hasonló mértékű nemzetgazdasági visszaesés sújtotta Nagy-Britanniát.

A CEBR hétfői előrejelzése az eddigi legkomorabb a brit gazdaság közeljövőjével kapcsolatban. A Brit Iparszövetség (CBI) legutóbbi prognózisa 2009-re 1,7 százalékos egész évi visszaesést jósolt Nagy-Britanniában.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző háza - által Londonban kiadott, 2009-re szóló legújabb átfogó világgazdasági prognózis szerint a brit GDP-érték jövőre 2,5 százalékkal esik vissza.

Megjárták az amerika-függőséget

A különböző előrejelzések abban megegyeznek, hogy a fejlett ipari gazdaságok alkotta OECD-térségen belül valószínűleg Nagy-Britannia éli át a legsúlyosabb recessziót, elsősorban a hatalmasra duzzadt - az amerikainál is nagyobb - ingatlanpiaci buborék hirtelen kipukkadása és a hitelkiáramlás ezt követő, szinte teljes elapadása miatt.

Ebben a környezetben a citybeli elemzői közösség további agresszív, az euróövezetinél meredekebb brit jegybanki kamatcsökkentéssel számol, illetve azzal, hogy - az utóbbi közel tíz év gyakorlatával ellentétben - a fontkamat tartósan alacsonyabb lesz az eurókamatnál.

A Bank of England novemberben, a piacot alaposan meglepve egy menetben 1,50 százalékpontos kamatcsökkentést hajtott végre - ez volt a legnagyobb egyszeri brit monetáris enyhítés 1844 óta -, és decemberben újabb 1,00 százalékponttal csökkentette alapkamatát, a jelenlegi 2,00 százalékra. A december eleji, szintén szokatlanul nagy, háromnegyed százalékpontos csökkentés után az Európai Központi Bank irányadó kamata most 2,50 százalék.

Az EIU londoni elemzői azt jósolják új előrejelzésükben, hogy a brit jegybank már a jövő év elején elején 0,5 százalékig viszi le alapkamatát. Az 1694-ben létrehozott Bank of England eddigi történetében még nem volt példa 2,00 százaléknál alacsonyabb kamatra.