Ukrán küldöttség tárgyal a gázról Moszkvában

Vágólapra másolva!
Továbbra sincs megállapodás az ukrán-orosz gázvitában - közölte Vlagyimir Putyin orosz kormányfő hétfőn, miután telefonon tárgyalt Viktor Juscsenko ukrán elnökkel.
Vágólapra másolva!

Volidimir Litvin házelnök vezetésével ukrán parlamenti küldöttség tárgyalt hétfőn Moszkvában, az utolsó pillanatban megoldást remélvén találni a két ország vitájára Ukrajna adóssága miatt, amely az orosz exportgáz ki nem fizetése miatt keletkezett az idén.

Az ukrán küldöttséget az orosz állami duma és a szövetségi tanács elnöke, Borisz Grizlov és Szergej Mironov fogadta, jelentette az ukrán Unian és az orosz RIA Novosti hírügynökség.

Előzőleg az orosz Gazprom gázipari vállalat szóvivője, Szergej Kuprijanov azt mondta egy rádiónyilatkozatában, hogy talán lesz valamilyen pénzkímélő megoldás az ukrán adósságra. Arra utalt, hogy a Gazprom egyebek között kölcsönös beszámítást javasolt, az európai gáztranzit Ukrajnának járó díját is bevonva a számításba.

Dmitrij Medvegyev orosz államfő legutóbb múlt hét szerdán, tévényilatkozatban biztosította az európai partnereket afelől, hogy Oroszország "teljesíti kötelezettségeit más országok, köztük az európai országok fogyasztói iránt" akkor is, ha január elején kénytelen lesz csökkenteni a földgázszállítást Ukrajna számára.

A Gazprom óvatosságra int

Az orosz Gazprom gázipari cég viszont figyelmeztette európai fogyasztóit pénteken, hogy az orosz-ukrán gázadósság-vita hatással lehet gázellátásukra. A Gazprom vezérigazgatója, Alekszej Miller levelet küldött a cég európai ügyfeleinek, és abban arra célzott: a korábbi - 2006 eleji - tapasztalatok alapján nem lehet biztosra venni, hogy Ukrajna betartja az orosz földgáz továbbítására vonatkozó kötelezettségeit. A Gazpromnak kötelessége felhívni Európa figyelmét: minden lehetséges eszközt felhasznál annak érdekében, hogy semmiféle zavar ne legyen az Európába irányuló gázszállításban, de ha mégis kedvezőtlen forgatókönyv valósulna meg, az ukrajnai gáztranzit kérdése Oroszország és Európa közös gondja lesz.

A Gazprom szerint Ukrajna több mint kétmilliárd dollár adósságot halmozott fel. A novemberi szállításokért 805 millió dollárral, a decemberi importért 862 millió dollárral adós. Ezen felül 450 millió dollárt tesz ki a késedelmi kamat.