Bankegyesülésekkel telik az évváltás

Vágólapra másolva!
Bankmamutok születtek szilveszterkor: a Wachovia beolvadt a Wells Fargóba, a Bank of America lenyelte a Merrill Lynchet. Utóbbi esetben a vevő is további segítségre szorul.
Vágólapra másolva!

Szerdán pont került az amerikai bankszeltor egyik legnagyobb idei ügyletének végére: a Bank of America bekebelezte a tönkre ment Merrill Lynchet. Ezzel 2,7 billiós eszközállományával az első helyre lép előre az amerikai bankok toplistáján, a Citigroup és a JP Morgan elé - írja a Reuters.

Az 50 milliárd dollárra értékelt ügyletről még szeptember 15-én született megállapodás, nagyjából egy órával az előtt, hogy becsődölt a Lehman Brothers, elindítva a pénzügyi válság újabb hullámát. Vevő nélkül bizonyára erre a sorsra jutott volna a Merrill is.

"Kivételes lehetőségünk van a piacszerzésre, vezető szerepünk megerősítésére világszerte" - hangoztatta közleményében a Bank of America vezetője. Kenneth Lewis arra utalt, hogy a Merrill adóssága mellett megkapja annak 17 ezer brókerét, befeketetési üzletágát is, amelyet korábban a bank "koronaékszerének" minősített.

Az optimista hangnem ellenére Lewisnak nagyon nehéz dolga lesz. A BoA maga sincs túl jó bőrben, részvényeinek értéke tavaly 66 százalékkal csökkent, és valószínűleg 30 ezer embert kell elküldenie ahhoz, hogy megfelelően össze tudja szedni magát. Lewis 2010-ig évi 7 milliárd dollárt akar megtakarítani.

A BoA és a Merrill eddig együttesen 25 milliárd dolláros tőkejuttatást kapott az amerikai kormányzat bankmentő csomagjából, de egyes szakértők szerint még többre lesz szüksége helyzete stabilizálásához. Alighanem meg is kapja majd, elvégre most már végképp túl nagy ahhoz, hogy hagyják elbukni.

Duplájára hízott a Wells Fargo

Ugyancsak csütörtökön jelentették be egy másik gigaüzlet lezárultát: a Wells Fargo 12,7 milliárd dollárért felvásárolta a Wachoviát. A vevő ezzel több mint megduplázta méretét - az eszközöket tekintve (1,4 billió dollár) az Egyesült Államok negyedik legnagyobb bankjává vált, fiókhálózata pedig a legnagyobb az országban.

A San Fransiscó-i székhelyű bank október 3-án állapodott meg a rossz hitelportfóliója miatt kilátástalan helyzetbe került Wachoviával való egyesülésről. Ajánlata annak ellenére befutó lett, hogy a versenybe ugyancsak beszálló Citigroup maga mögöt tudhatta az amerikai kormány támogatását is.

A Wells Fargo decemberi bejelentése szerint arra számít, hogy a birtokába került 482,4 milliárd dolláros hitelállományból 71,4 milliárd dollárnyit kell leírnia. A pénzintézet egyébként eddig is a második legnagyobb amerikai jelzálog-hitelező volt, de óvatos stratégiájával elkerülte az olyan kockázatos kölcsönök nyújtását, amelyek több nagy konkurensét csődbe juttatták.

A felvásárlás során a Wachovia-részvényeket 5,87 dolláros áron számították be. Ez az érték kevesebb mint tizede a papír 2006 májusi csúcsának, melyet akkor ért el, amikor a bank megvette a Golden West Financial hitelintézetet - és vele rengeteg, később "mérgezettnek" bizonyuló hitelt.