Magyar kamatvágásra számít a JP Morgan

Vágólapra másolva!
Londoni feltörekvő piaci elemzők nem zárják ki, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn ismét végrehajt egy soron kívüli kamatcsökkentést.
Vágólapra másolva!

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport hétvégi globális makroadat-figyelő összeállításainak idei első kiadása felidézi, hogy az MNB már decemberben is szakított addigi rendszeres gyakorlatával, és két ízben csökkentette alapkamatát, először az eredetileg nem kamatdöntőnek szánt hó eleji monetáris tanácsi ülésen.

A múlt havi 1 százalékpontos MNB-kamatcsökkentés megfelelt a várakozásoknak, de az enyhítés kettébontása meglepetés volt, áll az elemzésben.

Gyors leépítés

A ház szerint a Monetáris Tanács legutóbbi megnyilatkozásai arra vallanak, hogy a testület a lehető leggyorsabban le akarja építeni az októberben végrehajtott, 3 százalékpontos vész-kamatemelést, de inkább a gyakoribb és kisebb lépéseket pártolja az egyszeri nagyobb csökkentések ellenében.

Jóllehet a túl gyakori kamatmozgatás hosszú távon árthat a jegybank hitelességének, a JP Morgan elemzői szerint azonban a legutóbbi csökkentések kedvező devizapiaci fogadtatása arra bátoríthatja a Monetáris Tanácsot, hogy - legalábbis időlegesen - folytassa a havi két kamatdöntés gyakorlatát.

Újabb fél százalékpont hétfőn?

Ennek alapján a cég "jó esélyt" lát arra, hogy a magyar központi bank hétfőn végrehajt egy újabb, fél százalékpontos kamatcsökkentést.

Ha ez mégis elmaradna, a JP Morgan elemzői erre az esetre a rendes januári kamatdöntő ülésre egy menetben 1 százalékpontos csökkentést valószínűsítenek.

A Merrill Lynch is csökkenésre számít

A cég februárra is jósol 0,5-1 százalékpontnyi MNB-kamatcsökkentést, és az év közepére 7-7,50 százalékos jegybanki kamatszintet vár.

A londoni elemzői közösségben vannak ennél jóval agresszívabb magyarországi kamatcsökkentési becslések is.

A legerőteljesebb jóslatok között van a Merrill Lynch bankcsoporté, amely Londonban kiadott legutóbbi térségi előrejelzésében azt írta: várakozása szerint 2009-ben a magyarországi jegybanki kamatszint 5,50 százalékra csökken.