Vágólapra másolva!
Megszakadt a Dow Jones háromnapos nyerési szériája, hétfőn veszteséggel zárt a New York-i ipari index (DJIA), a fordulatot alapvetően a brutálisan visszaeső decemberi autóeladások okozták.
Vágólapra másolva!

Veszteséggel zártak a vezető New York-i tőzsdemutatók hétfőn elsősorban a világgazdasági kilátásokkal kapcsolatos aggodalmak erősödése miatt. A 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 8952,89 ponton fejezte be a napot, 81,80 pont, 0,91 százalékos csökkenéssel. A technológiai papírokkal telített Nasdaq index 4,18 ponttal, 0,26 százalékkal esett 1628,03 pontra. A Standard & Poor's 500 mutató 0,5 százalékkal adta alább.

Főként a pénzügyi, a távközlési és az autóipari cégek részvényeinek az árfolyama csökkent a romló profitkilátások tükrében. A három autóipari nagyágyú közül a Chrysler bukta a legnagyobbat 50 százalék feletti visszaeséssel, de sem a Ford, sem a GM nem teheti ki az ablakba a decemberi értékesítési adatokat, mindketten 30 százalék feletti csökkenést kénytelenek lenyelni. Az olajipari vállalatok papírjai drágultak a kőolaj árának emelkedése miatt.

New Yorkban az euró 1,3585 dollárt és 265,95 forintot ért a tőzsde zárásakor.