Hiába vizsgálgatták a szélhámos Madoffot

Vágólapra másolva!
Rossz fényt vet az amerikai tőzsdefelügyeletre és konkrétan annak reménybeli következő elnökére is, hogy a szervezet évtizedeken át képtelen volt rábizonyítani a csalást a Wall Street legnagyobb szélhámosára. Hiába hívták fel többen is az ellenőrök figyelmét Bernard Madoff machinációira, az orruk előtt ügyeskedett tovább.
Vágólapra másolva!

A New York-i tőzsdefelügyelet az utóbbi 16 évben legalább nyolc alkalommal ellenőrizte a szélhámos Bernard Madoff üzletember vállalkozását, de egyszer sem tudta leleplezni a csalást - ez szerepel abban a jelentésben, amelyet hétfőn tárnak az amerikai kongresszus elé, és amelyből a The Wall Street Journal ismertetett részleteket.

Madoff saját bevallása szerint 50 milliárd dollár kárt okozó, piramisjáték-szerű csalást folytatott, hosszú éveken keresztül. Az úgynevezett Ponzi-módszert alkalmazva fantombevételeket produkált látszólagos tőzsdei ügyletekből, miközben a befektetők magas hozamát az új áldozatok pénzéből fizette ki.

A tőzsdefelügyelet (SEC) több alkalommal is megalapozott gyanúval vizsgálódott Madoff tevékenysége körül. Az ellenőrök egy meg nem nevezett New York-i fedezeti alaptól például több jelzést is kaptak arról, hogy Madoff "nagyon szokatlan" üzletpolitikát folytat. Egy rivális cég szakértője 2005-ben 21 oldalas jelentést írt a SEC-nek arról, hogy Madoff cége "a világ legnagyobb Ponzi-csalását" hajtja végre.

A tőzsdefelügyelet az ismételt ellenőrzések ellenére nem talált bizonyítékot a csalásra, pedig állítólag kétszer is meghallgatta az utóbbi években az üzletembert.

A legújabb feltételezések szerint Madoff az 1970-es években kezdte a Ponzi-trükk alkalmazását. Az amerikai törvényhozásban éppen arról tartanak meghallgatást, hogy miképpen tudta a jelenleg házi őrizetben levő Madoff ilyen hosszú időn keresztül leplezni csalását.

A vizsgálat a tőzsdefelügyelet működésének hatékonyságára irányul. Kimenetele közvetlenül érinti Mary Schapirót is, akit Barack Obama megválasztott elnök a SEC következő elnökének szándékozik jelölni, Schapiro ugyanis többször is részt vett Madoff cégének ellenőrzésében.