Már csomagolják a bankok a visszavett lakásokat

2009.01.05. 19:54

A hazai lakáspiacon nincs érzékelhető áresés, ugyanakkor a bankok már csomagokba rendezik a nem fizető adósoktól visszavett lakásokat. Nem kizárt, hogy az ilyen ingatlanok a piacra dobásuk után lefelé nyomják majd az árakat.

Válság ide vagy oda, kellő távolságból szemlélve úgy tűnik, mintha a magyar lakáspiacot érintetlenül hagyta volna a válság. Az eladók nem engednek az árból, és vevő is akad: a más befektetésből "kimentett pénzt" lakásba fektetik, akil úgy vélik, hogy az ingatlan hosszabb távon mégis biztonságos és hasznot hozó invesztíció - mondta az MTI-nek Mehrli Péter a Magyar Ingatlanszövetség elnöke.

Tapasztalatai szerint megnőtt a készpénzes vásárlások aránya az ingatlanpiacon, ami azt jelzi, hogy a megtakarítások menedéke az ingatlan, ezen belül is a lakás lett. Jelzi viszont azt is, hogy nem lehet hitelhez jutni. Az a bank, amely még folyósít devizahitelt, magas felárral teszi, bár ez a kölcsön még mindig olcsóbb a forintban kínáltnál - mondta a szakmai szövetség elnöke.

Mehrli Péter saját ingatlanértékelő cége, az Euro-Immo Expert Kft. példájára hivatkozott: a bankok megrendelése - a használt lakások értékbecslésére - 50-60 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Intő jel, hogy a bankok elkezdték csomagokba rendezni a nem fizető adósoktól visszavett lakásokat - tette hozzá a szakember.

Ezek a lakások - az értékesítő cégeken keresztül - piacra kerülnek 2009-ben, és a kínálat növekedésével a használt lakások árai esni kezdenek, azok pedig kikényszerítik az új lakások áresését is. Új fejlesztésekbe nem sokan kezdenek, lakni viszont kell, így aki befektetési céllal vásárolt lakást, az vélhetően könnyebben tudja azt kiadni.

Az ideális az lenne, ha az önkormányzatok tudnák megvásárolni a fizetni nem tudó lakáshitelesek otthonait, mert akkor a család bérlőként maradhatna. Ebben a helyzetben viszont az önkormányzatok sem dúskálnak a pénzben, így kicsi az esély arra, hogy a bérlakásaik számát növelni tudnák. Az új helyzet hozadéka legfeljebb az lehet, hogy többen gondolják majd úgy: bérlakásban is lehet élni.

Az idén mindenképpen kevesebb lakás épül majd a tavalyi 30 ezernél - mondta az elnök. Becslésbe nem bocsátkozott, mivel a fejlesztők is kivárnak. Mindössze az látszik, hogy a startra kész - előkészített - beruházások nem indulnak el. A saját erős kivitelezésben látott egy kiskaput Mehrli Péter: ha az építőipar is elbocsátásokra kényszerül, akkor - főleg vidéken - visszatérhet a pár szakemberrel megerősített "kalákaépítés". Ez azonban csak fékezni tudja a lakásépítés csökkenését.

A bérleti díjak is esni fognak, vagy jobb esetben megmaradnak a mai szinten - jósolta a szakember. (Kühne Kata, az Otthon Centrum közvetítőhálózat ügyvezető igazgatója korábban azt mondta az [origo]-nak, a hitelezés szigorodása miatt vélhetően emelkedni fognak a bérleti díjak.)

Az irodapiacról annyit mondott a szakmai szövetség elnöke, hogy a 2009-2010-re prognosztizált 300 ezer négyzetméternyi új A kategóriás irodát "el kell felejteni". Irodaház építésébe csak az kezd, akinek saját tőkéje van erre, de annak is kalkulálnia kell a jelenlegi 13 százaléknál magasabb kihasználatlansági rátával.

A logisztikai beruházások folytatása azért kétséges, mivel ha csökken a fogyasztás, a kiskereskedelem nem igényel annyi árut. A várható GDP-csökkenés pedig együtt jár azzal, hogy a termelő cégek is kevesebb logisztikai szolgáltatást igényelnek.

A kereskedelmi ingatlanok piacán az volt az elfogadott nézet, hogy Magyarországon még nem fejeződött be az üzletközpontok építése. Egy időre most mégis abbamarad, mint ahogy megáll a szálláshelyépítés is. Ha ugyanis csökken a jövedelem, először a hétvégi pihenésről és a hosszabb üdülésről mondanak le a családok.

KAPCSOLÓDÓ CIKK