Nagyon rossz állapotban a magyar ipar

Vágólapra másolva!
Egyre rosszabb hírek érkeznek az iparból. Az előzetes adatok szerint tavaly novemberben 12,2 százalékkal esett vissza az ágazat teljesítménye, ami jóval meghaladja az októberi - nagyon rossz állapotokat jelző - 7,2 százalékos visszaesést. Elemzők szerint a vártnál rosszabb adat alapján semmi jóra nem lehet számítani a jövőben.
Vágólapra másolva!

Előzetes adatok alapján az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2008 novemberében 12,2 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 10,1 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazított index alapján októberhez képest 2,1 százalékos volt a csökkenés. Az év első tizenegy hónapjára vonatkozó adatok még minimális bővülés mutatnak, a KSH éves szinten 0,4 százalékos növekedést mért, de a válság negatív hatásai miatt, várhatóan a decemberi adatokkal együtt az éves mutató negatív teljesítményt mutathat.

A múlt év első felében még növekedés jellemezte az ágazatot, ám a nyáron megfordult a trend, a munkanaphatással korrigált adatok szerint a nyártól fokozatosan csökkent a szektor teljesítménye. A nyári hónapokban, éves összevetésben 0,3-1,8 százalékos volt a visszaesés, szeptemberben 5,3, októberben pedig már 7,2 százalékos csökkenést mutatott a munkanaphatással kiigazított index.

A piaci várakozásoknál kedvezőtlenebb novemberi ipari termelési adat rontja az amúgy sem fényes idei gazdasági kilátásokat. A megkérdezett közgazdászok kiábrándítónak nevezték az adatokat. A vártnál rosszabb számok azt mutatják, hogy a negyedik negyedévben is folytatódott a gyors visszaesés, ami tovább rontja az amúgy sem kedvező idei gazdasági kilátásokat - mondta Nyeste Orsolya, az Erste szakértője, aki éves szinten 8 százalékos termeléscsökkenést várt növemberre.

Hasonlóan vélekedett Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője is, aki túlzottan optimistának és átgondolásra érdemesnek nevezte a kormányzat 1 százalékos GDP-csökkenést valószínűsítő prognózisát. Úgy vélte, hogy a visszaesés az idén elérheti a 2,5 százalékot is. Hangsúlyozta azt is: a novemberi adatok még nem a recesszió mélypontját mutatják, "semmi jóra nem lehet számítani" a következő hónapokban sem.