A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2008. november 20. és 2009. január 4. között, a Csillagszóró II. téli fogyasztóvédelmi ellenőrzési program keretében összesen 37 ellenőrzést végzett. A vizsgálatok során a felügyelet nem talált jelentős szabálytalanságot, az elkövetett kisebb vétségek pedig a pénzügyi szolgáltatók helyi értékesítőihez voltak köthetők.

Az ellenőrzési program egyik kiemelt részét a pénzügyi szolgáltatások, az áruhiteltermékek fokozott figyelemmel kísérése képezték. A flügyelet ellenőrizte, hogy a nyomtatott sajtóban, a televízióban, illetve az interneten a jogszabályi előírásoknak megfelelően jelennek-e meg a reklámhirdetések az akciós áruhitelekről. A 25 ellenőrzésből 4 esetben talált nem az elvárásoknak, illetve a jogszabályoknak megfelelő pénzügyi szolgáltatói tájékoztatást. A Felügyelet 9 pénzügyi vállalkozás esetében megvizsgálta a 0% THM-es akciós áruhitel konstrukciót is, ahol ténylegesen fennállt az ingyenesség, szabálysértés nem történt.

A felügyelet külön vezetői körlevélben hívta fel az áruhitelezéssel, gyorskölcsön nyújtással foglalkozó bankok, pénzügyi vállalkozások figyelmét arra, hogy ne buzdítsák a fogyasztókat anyagi lehetőségeiket meghaladó, felelőtlen hitelfelvételre, és kiemelten vizsgálják ügyfeleik hitelképességét. Emellett a fogyasztóknak szóló felhívást tett közzé honlapján, hogy megfontoltan költekezzenek az ünnepek előtt és ne sodorják magukat túlzott adósságokba. A lakosság áruhitel-felvétele megközelítőleg 20 százalékos csökkenést mutat az elmúlt egy év adataival összehasonlítva. Az elutasított hitelkérelmek száma ugyanakkor csak néhány százalékkal emelkedett egy év viszonylatában.

A felügyelet helyszíni ellenőrzései elsősorban a bevásárlóközpontokban próbavásárlással történtek. 10 áruhitelezési ponton mindössze egy helyen nem volt szakszerű és teljes körű a fogyasztó tájékoztatása. A felügyelet rendben találta az áruhitelpiacon meghatározó szerepet betöltő és ellenőrzött 2 bank áruhitel nyújtási gyakorlatát.

A hiányosságok megszüntetése érdekében megtették a szükséges intézkedéseket, felszólította az érintett pénzügyi szolgáltatókat a szabályok betartására - áll a PSZÁF közleményében.