Cégvezér bukott a Madoff-botrány miatt

Vágólapra másolva!
Lemondott a General Motors pénzügyi cégének, a GMAC-nak az elnöke, J. Ezra Merkin. Merkin úgynevezett non-executive, vagyis nem napi irányító tevékenységet végző vezetője volt a cégnek.
Vágólapra másolva!

Merkin abba bukott bele a hírek szerint, hogy olyan hedge fundokat (kockázatos befektetésekkel foglalkozó alapokat) irányított, amelyek a Madoff-botrányban hatalmas veszteségeket szenvedtek.

A Bernard Madoff nevéhez kötött, feltételezhetően 50 milliárd dolláros kárt okozó piramisjátékban Merkin cégei közül a Gabriel Capital 1,5 milliárd dollárt bukott.

Az Ascot Partners LP, amely szintén Merkinhez kötődik, és az Ariel Fund - egy harmadik Merkin-vállalkozás - ugyancsak óriási összeget vesztett.

A kormány kérte?

Merkinnek azért kellett távoznia, mert az amerikai kormány segélyben részesítette a GMAC-ot, ám ennek több feltétele is volt - sajtóhírek szerint.

Többek között a General Motors leányvállalatának át kellett alakítania az igazgatótanácsát is. Merkin a GMAC élén öt veszteséges negyedévet produkált egymás után, és a cég összesen 7,9 milliárd dolláros negatívumot mutathatott ki ezen időszak alatt, a Bloomberg szerint.