Visszaesés a külkereskedelemben

Vágólapra másolva!
Mind a kivitel, mind a behozatal 10 százalékkal csökkent novemberben a 2007 novemberihez képest, míg az első tizenegy hónapban az egy évvel korábbihoz képest 7 százalékkal nőtt.
Vágólapra másolva!

A kivitel értéke 1556 milliárd forintot (5874 millió eurót), a behozatalé 1526 milliárd forintot (5774 millió eurót) ért el az a januártól december egyig terjedő időszakban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése szerint. Euróban számolva mind a kivitel, mind a behozatal 10 százalékkal csökkent 2007 novemberéhez viszonyítva.

A külkereskedelmi mérleg többlete novemberben 30 milliárd forint (100 millió euró) volt, ami az egyenleg 3 milliárd forintos (20 millió eurós) romlását jelenti az előz év novemberéhez képest. A novemberi kivitel 80, a behozatal 64 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le.

Az első tizenegy hónapban a kivitel értéke 17 124 milliárd forintot (68 407 millió eurót), a behozatalé 17 079 milliárd forintot (68 307 millió eurót) tett ki. Mind a kivitel, mind a behozatal euróértéke 7 százalékkal növekedett. A külkereskedelmi többlet 45 milliárd forint volt, ami 41 milliárd forintos javulás a 2007-es 4 milliárd forint aktívumhoz képest.

Kedvezőtlen tendenciát tükröznek, és további romlást, a kivitel és behozatal kétszámjegyű csökkenését vetítik előre a novemberi előzetes külkereskedelmi adatok, az export és az import a várakozásokat meghaladó mértékben esett ugyan vissza, különösebb meglepetést mégsem okozott a megkérdezett elemzőknek.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője az MTI-nek elmondta, hogy az ipari termelési adatok alapján nem volt meglepő az export visszaesése, de a novemberi, éves bázison 10 százalékos csökkenésnél alacsonyabb mértékűt várt. Úgy vélte, hogy a helyzet tovább romolhat, 2009-ben nem lesz ritka az éves összehasonlításban két számjegyű visszaesés sem. Ezt erősíti a recesszió és a gázkorlátozás miatt egyes üzemek leállása, a termelés visszafogása is - mondta.

Németh Dávid, az ING elemzője szerint is számítani lehetett a kivitel jelentősebb mértékű szűkülésére. A behozatal hasonló mértékű csökkenése pedig azt mutatja, hogy a lakosság visszafogja fogyasztását. Hónapokon keresztül csökkenhet, illetve alacsony maradhat a kivitel és a behozatal mértéke, amelyet a recesszión túl a magas bázis hatása is erősít. Fél- vagy háromnegyedév múlva indulhat növekedésnek legkorábban a behozatal, ezzel párhuzamosan romlik majd a külkereskedelmi mérleg egyenlege, majd emelkedésnek indulhat az export is; erre azonban még várni kell - tette hozzá.