Fehér Ház: Amerika idén növekedni fog

Vágólapra másolva!
Az amerikai gazdaság várhatóan már idén visszatér a növekedési pályára; a Bush-kormány bátor lépéseket tett a gazdaság fellendítésére, de a teljes hatás eléréséhez időre van szükség - ezzel reagált a Fehér Ház arra a pénteki hírre, hogy decemberben 16 éves csúcsot ért el a munkanélküliség az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

Dana Perino elnöki szóvivő szerint a munkaerőpiaci helyzet a gazdaság erős lanyhulását tükrözi, amelyet a lakóingatlan- és hitelpiac zavarai okoztak. "Az adminisztráció bátor és határozott lépéseket tett a gazdaság megsegítésére, de ezeknek a lépéseknek időre lesz szükségük, hogy teljes mértékben kifejtsék hatásukat" - mondta.

Az amerikaiak bízhatnak abban, hogy a gazdaság ismét növekedni fog idén és munkahelyek fognak létesülni - fogalmazott a szóvivő. A Fehér Ház nemzetgazdasági tanácsának igazgatója, Keith Hennessey a CNBC televíziónak pénteken úgy nyilatkozott, hogy az amerikai gazdaság vélhetően már az új elnök mandátuma elején megkezdi a talpra állást.

"Feltételezésünk szerint a gazdaság az új elnök terminusának elején megkezdi a felépülést, de túl korai megmondani, hogy pontosan mikor" - mondta a fehér házi tanácsadó. Az Egyesült Államokban 524 ezer munkahely szűnt meg decemberben a nem mezőgazdasági ágazatokban, ezzel a munkanélküliség 16 éves csúcsot ért el, 7,2 százalékra nőtt - közölte pénteken a washingtoni munkaügyi minisztérium.