Vágólapra másolva!
A gazdasági válság hatására a mezőgazdaságban növekednek az árak, szűkül a keresletet, ezért felértékelődnek a helyi, regionális piaci lehetőségek - hangsúlyozták a témával foglalkozó budapesti szakmai konferencia előadói hétfőn.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

"A válság és az önrendelkezés a mezőgazdaságban" elnevezésű rendezvényen Kiss Judit, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Világgazdasági Kutatóintézetének kutatási igazgatója az élelmezésbiztonság fontosságát hangsúlyozta, mivel - mint ismertette - a világon az éhezők száma az egymilliárdhoz közelít. Az élelmiszerárak 2005-2007 között 75 százalékkal nőttek a világban, míg ezt megelőzően, 1974-2005 között 75 százalékos csökkenés volt tapasztalható - hívta fel a figyelmet.

Kovács Béla, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) osztályvezetője szerint a válság negatív hatásai a magyar mezőgazdaságban is jól érzékelhetőek. Ide sorolta a piacvesztést, a cégek közti pénzügyi kapcsolatok romlását és az olcsó import áruk beáramlását. Mindennek ellenére az osztályvezető szerint a magyar mezőgazdaság a tavalyi évet jól zárta, mivel exportja várhatóan meghaladhatja majd, de mindenképpen eléri a 2007-es 4,8 milliárd eurót. Erre reményt ad, hogy a tavalyi év első háromnegyedében az export értéke már elérte a 4,2 milliárd eurót - mondta.

Bagi Béla, a Fidesz országgyűlési képviselője, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) szakpolitikusa jelentős hibának nevezte a magyar feldolgozóipar privatizációját az agráriumban, ami véleménye szerint alapanyag-termelővé tette az országot.