Lassúnak tartják a válságintézkedéseket Szekszárdon

Vágólapra másolva!
Azonnali intézkedéseket, a pályázatok gyors elbírálását, a pályázati feltételek módosítását várják a szekszárdi cégek a kormányzattól - tolmácsolta a cégvezetők álláspontját hétfőn, Szekszárdon sajtótájékoztatón a tolnai megyeszékhely polgármestere.
Vágólapra másolva!

Horváth István tizennégy, a városban és környékén - mintegy 4000-5000 embernek munkát adó - cég vezetőivel tartott megbeszélés után lassúnak nevezte a kormányzati reagálást a gazdasági válságra. Mint mondta, bár a vállalatvezetők már hónapokkal ezelőtt jelezték a gondokat, január közepéig konkrét program nem jelent meg. Példaként a szekszárdi autóipari beszállító cégek javaslatait említette, amelyet 2008. december elején juttatott el Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszternek, s csak 2009. január 5-én kapott választ.

A polgármester ismeretei szerint a szekszárdi cégek rendelésállománya az elmúlt hónapokban 40-50 százalékkal esett vissza; sokuknak szüksége lenne a pályázati feltételek enyhítésére, munkahelymegtartó támogatásra. A jelenlegi helyzetben nem reális, hogy az a cég, amely nem tudja teljesíteni a hároméves tovább foglakoztatást, a jegybanki alapkamat kétszeresével köteles visszafizetni az elnyert támogatást - mondta.

Jobbágy Gábor, az autóipari alkatrészeket gyártő szekszárdi BHG ASZ Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a mintegy háromezer embert foglalkoztató szekszárdi autóipari cégek többek közt azt kérték, hogy halasszák el az európai uniós támogatást elnyert cégek elszámoltatását, az autóipari beszállítók kapjanak energiatámogatást, és a munkahelymegtartó támogatást közvetlenül a cégeknek juttassák. Sokkal nehezebb ugyanis a dolgozót visszahelyezni a munkaviszonyba, mint megtartani a munkahelyet - magyarázta.

Szőke István, a Dél-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ szakmai igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: a hétfőn bejelentett, országos szinten mintegy 17 milliárd forintos munkahelymegtartó programok segítséget jelenthetnek a szekszárdi vállalkozások számára is. Ezek közt van olyan, amelyre már keddtől lehet pályázni - hívta fel a figyelmet. Azt ígérte, hogy a cégekkel külön egyeztetnek a pályázati lehetőségekről és feltételekről. Közlése szerint átképző programok révén is megtartható a folyamatos foglalkoztatás. Hozzátette: a válság kezdete óta Tolnában 3-4, Baranyában 5, Somogyban 6-7 százalékkal nőtt a regisztrált álláskeresők száma.