Gyurcsány további válságkezelést ígér

Vágólapra másolva!
Újabb válságkezelő intézkedésekre lesz szükség Magyarországon, mert a globális krízis mélyebbnek és hosszabbnak ígérkezik, mint korábban gondolni lehetett, ami jelentősen befolyásolja a hazai folyamatokat. A Nemzetközi Valutaalap elnöke szerint jól kezeli a válságot magyar kormány, de az eddigi lépések nem elegendőek, strukturális reformok kellenek.
Vágólapra másolva!

Újabb változásokra, reformokra és más intézkedésekre lesz szükség a következő hónapokban - jelezte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden délután, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetőjével közösen tartott sajtótájékoztatóján. A kormányfő arról bneszélt, hogy ha nehezednek a gazdasági feltételek, akkor új eszközöket kell keresni az ország az ország finanszírozhatóságának fenntartása érdekében.

"Eddig azt tettük, amiben megállapodtunk, ugyanakkor egészen világos, hogy nem vagyunk még a végén ennek a folyamatnak, sőt napról naptra korábban nem feltételezett, helyenként egészen pokolinak tűnő előrejelzések érkeznek külföldről. A gazdasági válság, úgy látszik, hosszabb és mélyebb lesz, mint korábban vártuk. Ezért nekünk is végig kell gondolnunk, hogy a korábbi elképzeléseink hogyan változnak egy gyorsan romló környezetben" - mondta Gyurcsány Ferenc.

Ő is aggódik

"Az IMF néhány hónappal ezelőtt megállapodást kötött a magyar kormánnyal, és az az abban foglaltakat eddig mind teljesítette, a 2008 végi számok megfelelnek annak, amit az IMF várt. Természetesenj mindannyian aggódunk a jövő miatt, mivel a globális előrejelzések meglehetősen borúsak. Az IMF a saját előrejelzését pár napon belül teszi közzé, de a pontos számok nélkül is tudható, hogy komoly recesszió várható, és ez Magyarországot is érinti" - fogalmazott Dominique Strauss-Kahn.

A Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója graulált a kormánynak azért, amit eddig teljesített ("nem voltak bankcsődök, nem volt súlyos árfolyamválság"), egyúttal hangsúlyozta, a terv a magyar kormány saját terve, saját döntésekkel, amelyeket az IMF támogat.

"Most ott tartunk, hogy további strukturális reformokra van szükség, amint sok más országban is. Kérdés, hogyan állítsuk vissza a gazdaságot a fenntartható növekedés pályájára. Magyarország jövője forog kockán, nemcsak a jelenlegi válság megoldása a feladat. Nem tisztem beleavatkozni az itteni döntésekbe, de beszélni kell a strukturális reformok végrehajtásáról, arról, hogy mit kell tenni a következő hónapokban, hogy a bizalmat helyreállítsuk" - folytatta Strauss-Kahn.

A magyar fizetőeszköz elmúlt napokbeli gyengülését firtató kérdésre úgy felelt, valóban nagyon ingadozó a forint piaca, de szerinte nincs különösebb ok az aggodalomra. "Ami a költségvetést illeti, figyelni kell a folyamatokat, és ha szükséges módosítani, a kormány majd nyilván lépni fog" - tette hozzá.

Épp erre járt

A vezérigazgató kijelentette, nem volt különösebb oka annak, hogy most Magyarországra látogatott, csupán az, hogy az itteni volt az egyik első program, amit a válság súlyosbodása óta az IMF elindított. "Megyek majd más országokba is. Akkor is figyelemmel kell kísérni egy programot, ha jól működik, hátha lehet rajta javítani" - magyarázta.

Az általa említett szükséges strukturális reformokról csupán általánosságban beszélt. Mint mondta, hatékonyabb munkapiacra, a kiadások áramvonalasítására van szükség, valamint az adóreformra, hogy igazságosabbés és hatékonyabb adórendszer jöhessen létre. "Nagyjából mindenütt ez a feladat, de az egyes országokban más és más lehet fontosabb vagy sürgetőbb" - fűzte hozzá.

Az adóreformra vonatkozó konkrét kérdésre úgy reagált, ma az IMF semmiképpen sem támogatja az általános adócsökkentést Magyarországon, ennek ugyanis a jelenlegi helyzetben nincs tere. "Ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne átcsoportosításokat végezni" - jegyezte meg.

A nemzetközi szervezet vezérigazgatója a Népszabadságnak adott keddi interjújában a IMF kifogásaival kapcsolatos találgatásokkal kapcsolatos kérdésre azt felelte: "Ellenkezőleg: a kormány gazdasági programjának októberi bejelentése óta a pénzpiaci feltételek gyorsabban javultak, mint amire számítottunk. (...) A globális folyamatok azonban változatlanul nyomás alatt állnak, így helytelen lenne önelégültnek lenni".

Nagy forintmozgások várhatók

Dominique Strauss-Kahn keddi nyilatkozatai minden bizonnyal segítettek a forinton, de természetesen semmi ok az elbizakodottságra, hiszen a pénzügyi egyensúly továbbra is bizonytalan lábakon áll, és a globális gazdasági visszaesés jelentős mértékben érinteni fogja az országot - írta devizapiaci jelentésében Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője.

"Annak ellenére, hogy a Pénzügyminisztérium szerint a mai IMF-vizit várt negatív felhangjai miatt gyengült a forint, mi más technikai okokat is látunk az utóbbi napokban leírt pálya mögött. Nem tartjuk valószínűnek, hogy pusztán ezen pletykák miatt gyengült volna 20 egységet a forint. A kereskedok a zloty mellett a forintot is nagyon mozgatják mostanában, elképzelhető, hogy az utóbbi napok útvonalát többször is bejárja majd a hazai deviza. A globális hangulat is jelentős mértékben romlott az elmúlt hetek során, ami különösen érzékenyen érinti a fejlődő piacokat" - írta az elemző.

"Az elkövetkező napok mindenképpen választ adnak majd a kérdésekre. Mi továbbra is nagy napon belüli mozgásokat valószínűsítünk: elképzelhető, hogy holnapig kitart az erősödő trend, és 275 alá kerül az euró árfolyama, de azután könnyen újra megfordulhat a szélirány" - tette hozzá.

Híresztelések

A forint az idén komoly mértékben gyengült. Ebben több tényező játszott szerepet, egyebek mellett az orosz-ukrán gázvita, valamint a magyar ipar kiábrándító teljesítményéről szóló adatok (novemberben több mint 12 százalékkal esett vissza a termelés, ami az amúgy sem túl kedvező kilátásokat tovább rontotta.)

Egyes híresztelések szerint a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója azért látogatott kedden Budapestre, mert a magyar vállalásokat nem látja teljesülni. Egyes pletykák szerint az IMF akár fel is mondhatná a hitelkeretről szóló szerződést, ami beláthatalan következményekkel járna.

A híresztelések kapcsán az Erste Bank szakértője, Nyeste Orsolya már reggel kiemelte, az IMF mai látogatása kapcsán a piaci pletykák szerint a nemzetközi szervezet akár a kölcsönszerződés felmondásával is fenyegetheti a kormányt, mert feszültségeket lát a 2009-es büdzsében. Ennek a forgatókönyvnek a megvalósulása azonban meglehetősen irreálisnak tűnik. A pletykák azonban vélhetően hozzájárultak a forint gyengüléséhez.

Előzmények

A magyar kormány és a jegybank októberben fordult az Európai Unióhoz és a Nemzetközi Valutaalaphoz segítségért. Akkoriban pánikhangulat jellemezte a magyar piacokat, zuhant a tőzsde, és jelentősen meggyengült a forint - október 23-án 286 forintos euróárfolyamon is kereskedtek. A hónap közben több magyar bank is leállította vagy szigorította a devizahitelezést.

A hónap közben a magyar állampapírpiac gyakorlatilag kiszáradt. Eltűntek a vevők, a piaci szereplők nem akartak (vagy ha igen, akkor csak nagyon drágán) magyar államkötvényt vagy diszkontkincstárjegyet vásárolni. A forintgyengülés megállítása érdekében a Magyar Nemzeti Bank rendkívüli kamatemelést hajtott végre október 22-én, ennek eredményeként 3 százalékponttal 11,5 százalékra nőtt a ráta. Október 23-án a nemzeti ünnep miatt a magyar devizapiac zárva volt, az eurót október 23-án 286 forinton jegyezték a nemzetközi pénzpiacon.

Október 28-án az IMF bejelentette, hogy a Világbankkal és az Európai Unióval közösen 25 milliárd dolláros hitelkeretet biztosít Magyarországnak, cserébe a kormány kénytelen volt megígérni, hogy visszafogja a kiadásokat. Ennek megfelelően befagyasztották a közszférában dolgozók bérét, korlátozzák a 13. havi nyugdíjat, és más megszorító intézkedéseket is kilátásba helyeztek. Ezután stabilizálódott a forint árfolyama, Magyarország kockázati felára csökkenésnek indult, felpezsdültc az állampapírpiac is.