Nehezen összevethető nyugdíjkasszák

Vágólapra másolva!
Bár januártól összevethetővé vált a nyugdíjpénztárak teljesítménye, ám a érintett cégek igyekeznek eldugni az információt, ráadásul a rendszer is lassú - derül ki a Napi Gazdaságból.
Vágólapra másolva!

Januártól kötelezővé vált a magányugdíjpénztárak esetében az elszámoló egység szerinti nyilvántartás, így a kasszák teljesítménye - a befektetési alapokhoz hasonlóan - összehasonlíthatóvá vált.

A magán-nyugdíjpénztári árfolyamokat a törvényi előírásnak megfelelően a tárgynapot követő negyedik munkanapon kell publikálni. Az első pénztárak január 5-én bukkantak fel, kivéve az OTP-t, amely már tavaly bevezette az úgynevezett unit rendszert.

A Napi Gazdaság összeállítása szerint a pénztárak többsége azonban mintha megpróbálná elrejteni azt az információt, ami képes arra, hogy plasztikusan megmutassa, a különböző portfóliókban összegyűlt pénz értéke hogyan alakult. További gond, hogy a rendszer lassúnak tűnik, nem láthatóak a legfrissebb adatok.

Az összehasonlításra - ahol a pénztár segítsége nélkül az érdeklődő maga is rábukkan az árfolyamokra - jelenleg legfeljebb a január ötödike és hatodika szolgálhat. A kasszák összevetésére persze az árfolyamok önmagukban sem alkalmasak, hiszen az idei év nem mindenütt indult eggyel (ez egyébként nem csak a szisztémát már egy éve alkalmazó OTP-re igaz). Az összevetés így akár félrevezető is lehet. Annak ellenére ugyanis, hogy az OTP-nél az árfolyamok jóval az egyes (tehát az induló) érték alatt, míg az idén januárban indulóknál felette vannak, még nem biztos, hogy ez a régebbi pénztártagok vagyonának alakulását is tükrözi.

További gond, hogy az egyes pénztárak teljesítményét külön-külön kell a honlapokon megtalálni, nincs a tájékozódást segítő szervezet. (Olyan, mint amilyen a befektetési alapoknál a Bamosz). A pénztáraknak a napi árfolyamaikat a felügyelet honlapján is közzé kell tenniük, de ilyen közlést tegnapig csak az AXA tett. Ha beindul ez a rendszer, akkor előbb-utóbb a tájékozódás is zökkenőmentesebbé válhat, hiszen a befektetési alapoknál sem okoz nehézséget az időközbeni teljesítmény értékelése amiatt, mert az alapok más időpontban indultak.