Kína a harmadik gazdasági nagyhatalom

Vágólapra másolva!
A kínai statisztikai hivatal legfrissebb adatai alapján a bolygó legnépesebb országa - az Egyesült Államok és Japán mögött - a harmadik legnagyobb gazdasági hatalommá vált. Az egy főre jutó GDP alapján viszont az első százba sem fér be.
Vágólapra másolva!

Kína minden valószínűséggel a világ harmadik gazdasági nagyhatalma lett, megelőzve Németországot, miután a kínai statisztikai hivatal szerdán felfelé módosította a 2007-es gazdasági növekedésről szóló adatát, az eddig ismert 11,9 százalékról 13 százalékra. Ez 1993 óta a leggyorsabb ütem volt.

Ez azt jelenti, hogy 2007-ben - mai árfolyamon számolva - 2,8 milliárd eurónak felelt meg Kína hazai összterméke. Németországban 2008-ban - nominálisan - 2,49 milliárd eurót tett ki a GDP.

Kínában a tavalyi növekedésről még előzetes hivatalos becslés sincs, de elemzők szerint a GDP-többlet 9 százalék körül alakulhatott. Egyelőre a kínai gazdasági vezetés nem is nyilatkozott a világranglista állásáról, meg akarják várni a tavalyi növekedés hivatalos adatait. A német gazdaság tavaly 1,3 százalékkal bővült, a 2007-es, 2,5 százalékos ütemről lassulva.

Összgazdaságának nagysága ellenére Kína még mindig viszonylag szegény állam. 2007-ben az egy főre jutó nemzeti jövedelem az 1,3 milliárd lakosú országban mindössze 2360 dollár volt (az Egyesült Államokban ugyanez 46 040 dollár). A Világbank adatai szerint a mostani módosítás előtt az egy főre jutó jövedelem tekintetében Kína a 132. helyen szerepelt a világ országainak sorában.