Temeti egy német az angolszász kapitalizmust

2009.01.14. 20:24

A kapitalizmus angolszász modellje kudarcot fog vallani a világgazdasági válság körülményei között, és egy szociálisan érzékenyebb változat váltja majd fel - vélekedett egy szerdai interjúban a Német Szakszervezeti Szövetség (DGB) elnöke.

A válság következményeként az európai országok gazdaságpolitikája vissza fog térni a kapitalizmus egy korábbi formájához. A Milton Friedman nevével fémjelzett változatot az úgynevezett rajnai modell, más néven a német modell fogja felváltani - fejtette ki a Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozó Michael Sommer.

A szociálisan érzékenyebb, nagyobb társadalmi felelősségvállalást megvalósító rajnai modell jellemezte a második világháború utáni évek nyugatnémet gazdasági berendezkedését.

"Az angolszász modellnek volt egy esélye, de elbukta. Ez a könyörtelen kaszinókapitalizmus el fog tűnni" - vélekedett Sommer. Szerinte a változás egész Európára ki fog terjedni, akkor is, ha az egyes országok gazdasága megőrzi nemzeti jellegét. "Mindent egybevetve egészségesebbé válik majd a kapitalizmus szociális modellje" - vélekedett a DGB elnöke.

Sok vállalatvezető a bankok óriási veszteségei és a világgazdaság jelentős lelassulása ellenére sem ismeri fel a válság valódi méretét - fejtegette Sommer, és hozzátette: úgy tűnik, néhány igazgató nem igazán jött rá, hogy amivel dolgunk van, az több, mint üzemi baleset - fogalmazott.

A szakszervezeti vezető nincs egyedül véleményével, a világgazdasági válság kirobbanása óta számos német politikus bírálta az egymást követő amerikai és brit kormányok által bátorított szabadpiaci kapitalizmust.