Tolat a magyar ipar

Vágólapra másolva!
Bár az előzetes adatnál valamivel jobb lett , mégsem mondható szívderítőnek a novemberi ipari termelési adat. A mutató 2008 utolsó előtti hónapjában 12 százalékkal esett az előző év azonos időszakához viszonyítva, a munkanaphatástól megtisztítva pedig 9,9 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A KSH előzetes adatai alapján, tavaly novemberre 12,2 százalékos, munkanaphatástól megtisztítva pedig 10,1 százalékos csökkenést várt.

Az ipari export 2008 első tizenegy hónapjában 1,1 százalékkal emelkedett, novemberben azonban az exportkereslet drasztikus visszaesése következtében 14,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A legkomolyabb áldozat a feldolgozóipar volt, ezen belül is a legnagyobb exportőrnek számító, az ágazat kivitelének négytizedét adó villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene 17,9 százalékkal esett vissza. A feldolgozóipari export közel egynegyedét képviselő járműgyártás kivitele 14,7 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában.

Az ipar január-novemberi belföldi értékesítése 1 százalékkal, novemberben 9,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai az év első tizenegy hónapjában 2,8 százalékkal, novemberben 7,8 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól, ami az exportra termelő vállalkozások hazai beszállítói hálózatait érintő megrendelések visszaesésével függ össze.